Георги Първанов няма претенции за лидерското място в БСП

Нямам претенции за председателското място в БСП. Това казва в интервю за “Фокус” Георги Първанов, президент 2002 – 2012 година. Предшественикът на Станишев припомня, че е направил заявката си за председателския пост преди повече от година, с развита програма за промяна в партията. – „Бях, и съм убеден, че без промяна, БСП не само, че не може да се върне убедително във властта, но и не може да управлява силно, впечатляващо и трайно. Вече нямам претенции за това председателско място”, казва Първанов.

„Със съжаление констатирах, че всичко онова, за което предупреждавах, се случва. Без промяна, си оставаме затворени в едно твърдо ядро, самата управленска политика следва очакванията на това твърдо ядро и това ни обрича. Ако не се промени левицата, тя ще загине. Казвал съм това преди 14 години в една статия; сега, със съжаление, ще повторя това съждение много по-убедено”, посочва Георги Първанов.

По думите му - това се отнася за всички по-стари партии - ако те не хванат новите повели на времето, са обречени на свиване и стесняване на влиянието и доверието.

Правителството и министър-председателят незаслужено плащат цялата цена; цената за политически грешки на партийни ръководства и едно тясно обкръжение около тях, коментира още Първанов. Той е на мнение, че ако се отиде към бързи предсрочни избори, то нищо от онова, което улицата предлага, не може да получи удовлетворително решение.

„С титаничните усилия на министъра на икономиката и енергетика Драгомир Стойнев, на парламентарната комисия по енергетика, се приеха законовите поправки, които могат да доведат до намаляване на цените на тока. Нали това беше водещата сила на предишния протест? В ход са и други идеи, които е добре да получат разрешение в новия бюджет. Не мога да си представя, че някой може да иска властта, при стария бюджет, при бомбите, заложени от предишното правителство и от „любимия на всички ни” бивш министър Дянков”, изтъква Георги Първанов.

Случващото се днес идва да покаже, че демокрацията не е необратим процес и не може да кажем, че "сме построили демократичния строй", както навремето си позволявахме за един друг строй да даваме подобни оценки, посочва Георги Първанов. Според него българинът има здраво чувство за историческа памет и може да отсее зърното от плявата.

Това, че някои повтарят едни и същи номера до изтъркване (сега виждам, че Едвин Сугарев отново гладува) идва да покаже, че в свързаните с политиката има хора, които залагат на остротата, на агресията, на конфронтацията, защото не са силни тогава, когато нещата опират до реалната политика, до конкретните управленски действия, коментира Първанов. По думите му - за да има повече чуваемост, протестиращите трябва да търсят качествено новото, тогава възможността за въздействие определено ще бъде по-висока.

Станете почитател на Класа