Нови политически изкушения пред кмета на Калофер

Смут и разединение настъпиха само за седмица в редиците на земеделските браншови организации след предложение от ресорния министър проф. Димитър Греков именно браншовиците да излъчват своя кандидатура за заместник-министър на земеделието и храните.

Срокът за представяне на предложенията е до края на седмицата, но вече голяма част от организациите представиха свои кандидати. Животновъдите се разделиха на две – тези в сектор млечно говедъвъдство предложиха жена да поеме поста, а овцевъдите заложиха на действащ кмет. От Асоциацията на земеделските производители в България предложиха собствения си председател, а Националната асоциация на зърнопроизводителите бойкотира предложението на министъра и не излъчи кандидатура.

Асоциациите сами да си излъчват кандидат за заместник-министър на земеделието – тази задача се оказа с повишена трудност за браншовите организации в агросектора. Първи бойкот на министерското предложение дадоха зърнопроизводителите.

„По принцип политиката и браншовизмът не вървят ръка за ръка и работата на браншовиците е да бъдат коректива на изпълнителната власт по отношение на провежданите политики в сектора", каза председателя на НАЗ Ангел Вукодинов.

Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков обясни за Дарик, че целта му е била да има диалог със сектора, но вижда, че те се отдръпват. „Демокрацията за мен означава отговорност, не само да искаш, не само да предлагаш, но и да се поема отговорност", аргументира се той.

От националната асоциация на животновъде в България предложиха дама да поеме поста. Бойко Синапов обясни, че Пенка Христова е човек, който „идва от фермата" и е запознат с проблемите в сектора.

Самата Пенка Христова беше начело на митингите в подкрепа на кабинета „Борисов", когато пред храм-паметника „Александър Невски" бяха паркирани трактори и камиони с прасета и овце. Христова е бивш съветник по животновъдните въпроси на ексминистъра Мирослав Найденов, а преди години фолк певица. Тя заяви, че може да се справи с работата, въпреки че броени дни след изборите изрази притеснения, ако друг освен ГЕРБ поеме властта. По думите й обаче, се оказало, че дамската ръка в сектора е по-силната.

На фронта в битката за заместник-министър се появи и настоящият кмет на Калофер Румен Стоянов. Той е известен с оплакванията си преди близо половин година, че от ГЕРБ са го ухажвали, но той е устоял на политическата свалка. Малко преди изброите пък се отказа от депутатско място от „Коалиция за България" с обяснението, че гражданите на Калофер не искат да напусне кметското кресло. Днес обаче Румен Стоянов е готов за заместник-министър, номиниран от асоциацията на овцевъдите в България. „Да ви кажа честно няма да ми е лесно. Предварително бях казал, че не искам никакъв пост, но след като вече на национално ниво излизат такива предложения няма как да пренебрегна тези хора, които са извън Калофер", коментира той.

Очаква се следващата седмица министърът на земеделието и храните да реши кой от всички кандидати ще си хареса за свой министър.

Станете почитател на Класа