Станишев: ГЕРБ започна да си мие ръцете

Състоянието е тревожно и пряко се дължи на управлението на Борисов като резултати. Това заяви във вторник лидерът на БСП Сергей Станишев, предаде репортер на БГНЕС.

Станишев цитира данни от НОИ, от които става ясно, че 75% от децата в България живеят в рискова бедност. За последните месеци безработицата се е увеличила с 10% преди изборите и тя е достигнала вече официално 14% от работната сила. Това е само официалната безработица, без да се броят обезкуражените хора и тези, които са трайно извън пазара на труда, има и тежки проблеми с изпълнението на бюджета, добави Станишев.

Той посочи, че излиза истината за огромните задължения, натрупани от предишното правителство, за неразплатените сметки. "Само в МО са около 140 млн. лева, задълженията на общинските болници са близо 400 млн. лева. През август правителството на Орешарски ще трябва да връща 800 млн. лева, изтеглени като заем в последните седмици на правителството на Борисов. Също така в последните седмици с 22 решения на МС са похарчени всички средства за оперативен резерв на правителството в бюджета - близо 300 млн. лева. ГЕРБ започна да си мие ръцете", подчерта лидерът на БСП.

Той заяви, че служебното правителство излезе с доклад, в който заявява, че има опасност 750 млн. лева до края на годината да бъдат загубени заради неуредиците и некомпетентността в усвояването на еврофондовете.

В Брюксел имах срещи с вицепрезидента на ЕК, който изрази тревогата на ЕК, че най-бедната страната в ЕС - България тежко изостава в усвояването на еврофондовете. Първото посещение на премиера Орешарски ще бъде в Брюксел, там той ще бъде на среща с председателя на ЕК, с президента на ЕП.

Основната тема на разговорите им ще бъдат спешните мерки, които трябва да вземе правителството във взаимодействие с ЕК за наваксването и за рисковете, които са се оформили заради некадърното управление на Борисов и компания, добави Станишев.

Станете почитател на Класа