Депутатите ще могат да заседават и без кворум в комисиите

Временната парламентарна комисия ще гласува правилника на Народното събрание, който вече беше публикуван на интернет страницата на парламента.

Според предложенията парламентарен контрол ще се провежда освен в петък и в първата сряда на месеца.

Идеята е премиерът и министрите да присъстват в последния час от заседанието и да отговарят на неотложни въпроси, свързани с общата политика на правителството.

В контрола ще могат да участват и граждански организации и движения. От БСП настояват, когато народен представител напусне или бъде изключен от парламентарната си група, да остава независим, а не да се присъединява към друга или да създава нова.

Освен това се предвижда депутатите в комисиите да могат да заседават, дори ако няма кворум. Така решенията ще могат да се взимат с мнозинството от присъстващите, или една трета от тях.

Предвижда се в 42-то Народно събрание да има 21 постоянни комисии, чиито заседания трябва да се предават по интернет от 1 септември.

Ще има мегакомисия за контрол на спецслужбите, използването на СРС-та и достъпа до данни.

Предлага се да има и специална комисия с консултантски функции, към която ще има и Обществен съвет. Депутатите ще имат пет дни от месеца за работа в избирателните им райони.

Станете почитател на Класа