Михаил Миков: България е Ботев



Близо век и половина България е Ботев и Ботев е България. Това заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков на връх Околчица във Врачанския Балкан, предаде БТА.

Ако онези 28 години Ботев пътува от Калофер през Браила към Околчица , то оттук той тръгва безсмъртен, отбеляза в словото си Михаил Миков.

Той добави, че Войводата няма място на което е погребан, но той има свято лобно място, на което поколения българи са били, днес са тук и ще бъдат, защото Ботев и България са едно и също.

Председателят на Народното събрание участва във всенародното поклонение за Деня на Ботев и за загиналите за свободата и независимостта на България на връх Околчица.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата на България се отбелязва с церемонии в цялата страна.

Традицията с двуминутно пускане на сирени в цялата страна да се отдаде всенародна почит към паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България бе спазена и тази година в 12.00 часа.

При подаване на сигнала от системите за ранно оповестяване е редно всички пешеходци и пътни превозни средства да спрат и да изчакат до неговото приключване.

С възстановка на последния бой на Ботевата чета, на връх Околчица започна поклонението пред подвига на войводата и на загиналите за свободата на България. На един от най-високите върхове в историята ни отново се сбъдват пророческите ботеви думи "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира".

137 години след подвига на поета революционер на Околчица хиляди коленопоклонно сведоха глави пред героичното му дело. Последната битка на Ботевата чета, при която войводата намира гибелта си беше пресъздадена от дружество "Традиция". След възстановката митингът на всенародното поклонение продължи с молебен за България, отслужен от врачанския митрополит Калиник.

Пред множеството кметът на Враца Николай Иванов сподели радостта си, че на върха са и младите хора от 67-ми национален туристически поход "Козлодуй-Околчица", които през последните 5 дни успешно преминаха по пътя на Ботевата чета.

На Околчица се качиха и народни представители, сред тях са лидерът на "Атака" Волен Сидеров, Цветан Цветанов, Янаки Стоилов, Камен Костадинов, съобщи БНР.

Станете почитател на Класа