Орешарски: Няма да имам и десет дни спокойствие

Давам си сметка, че не сто дни, а ми се струва даже, че нямам и десет дни, каза в предаването "Неделя 150" министър–председателят Пламен Орешарски, по темата за толеранса към новото правителство. Премиерът уточни, че няколко дни са необходими все пак, за да се ориентира в най–ключовите сектори. По думите на Орешарски, трудно би било веднага да се вземат решения, защото от своя административен и управленски опит знае, че прибързаните решения нерядко са грешни.

Ще се опитам през следващата седмица да направя обобщение както по сектори, така и цялостно, за да знае обществеността откъде тръгваме и какво бихме могли да свършим в краткосрочен план, каза Орешарски. Премиерът съобщи, че е възложил на министрите да видят как върви изпълнението на бюджетите на всяко министерство, а министърът на финансите на цялостния бюджет. „Изпълнението на бюджета не вдъхва оптимизъм, че можем да предприемем допълнителни разходи”, призна министър-председателят. Стана ясно, че правителството ще рефинансира дълга и ще се опита да засили социалните програми.

По темата за работата на приходните агенции и дали ще има персонални промени там, премиерът обясни, че сигурно ще има нови назначения, но по–важното е да се промени стила на работа в НАП и на Агенция "Митници", защото досега двете агенции често са били използвани за натиск върху фирмите, което според Орешарски е абсолютно недопустимо.

Не съм привърженик на заемане на средства, за да се повишат доходите. Това е много временна мярка, каза министър – председателят. Той увери, че правителството ще направи всичко възможно, за да задържи цената на тока, както и да не се стига до ситуация, в която миньорите от мини "Марица Изток" да останат без работа.

На този етап нямам притеснения за парламентарния гръб на правителството, имам увереност в подкрепата, изтъкна Пламен Орешарски в интервюто си за БНР.

Станете почитател на Класа