ГДБОП се влива в ДАНС

Главната дирекция за борба с организираната престъпност да премине към ДАНС, предвиждат промените в закона за ДАНС, които бяха приети на първо четене в парламента.

Измененията, внесени от БСП и ДПС, възстановяват разследващите функции на агенцията. Сред идеите е председателят на ДАНС да бъде избиран от парламента по предложение на министър-председателя, досега той се назначаваше от президента по предложение на Министерския съвет.

Ако промените бъдат окончателно приети в този вариант, на практика се възстановяват първоначалните функции на агенцията, които й бяха иззети през 2009 г.

Очаквано промените предизвикаха спор между депутатите, като ГЕРБ бяха разкритикувани от другите три политически сили.

„За втори път през последните 6 години се създава един ведомствен Франкенщайн, който рано или късно, казвам го с голяма горчивина, ще се изплъзне от контрола на тези, които го създават. На практика се създава второ вътрешно министерство, с полицейски разследващи функции, което не подлежи на задължителния ежеседмичен парламентарен контрол, просто защото не се ръководи от министър", заяви по време на обсъждането на промените Веселин Вучков от ГЕРБ.

„Именно избирането на председателя на ДАНС от парламента поставя следващата дейност на ДАНС в рамките на парламентарния контрол", заяви от парламентарната трибуна Младен Червеняков от левицата.

Лидерът на „Атака" Волен Сидеров се обърна към Веселин Вучков с думите: „Недейте да излизате в защита на институциите тук, а по-скоро се подгответе да пишете показания за престъпленията, които вършихте като заместник-министър".

„В момента ние правим опит да възстановим идеята за това, за което беше създадена агенцията. Не е вярно, че агенцията е създадена през 2008 година зад гърба на изпълнителната власт. Макар и внесен тогава законът от народни представители, той беше обявяван и неговата идеология и идеята за създаване на ДАНС беше на тогавашния министър-председател Сергей Станишев. Значи няма как всичко това да се е случило зад гърба на изпълнителната власт. Нека да не се възползваме от късата памет на някого или да се опитваме да заблуждаваме залата", каза Камен Костадинов от ДПС.

Станете почитател на Класа