Орешарски: Правосъдният министър ще е и вицепремиер

Правосъдният министър ще е и вицепремиер, съобщи номинираният от БСП за министър-председател Пламен Орешарски на консултациите с "Движение България на гражданите" днес в парламента. Отдавам много голям приоритет на съдебната реформа, подчерта Орешарски. Той цитира думи на Фридман, че върховенството на закона е предпоставка за справяне с бедността и даде пример, че във всички богати държави има върховенство на закона. В началото на срещата Орешарски се обърна към Кунева с думите: "Голяма част от вашите коментари са в основата на нашите приоритети. Съгласен съм, че е притеснителен резултатът от вота. Един от често задаваните въпроси към мен е защо се срещаме с извънпарламентарните сили. Моят отговор е: те формално не могат да ни подкрепят, но могат да ни подкрепят с доверие и с градивна критика. Призовавам не към съглашенство, а към градивна критика към правителството". "Един от секторите, на който всички сме длъжници през последните години, е здравеопазването.

Опитът от по-предишния мандат, е че ако една реформа няма широка подкрепа, следващото правителство отменя каквито и да е. Първата задача е стабилизиране на системата каквато е и широка подкрепа за реформи", каза още Пламен Орешарски.

"Вашият първи тест ще бъде кой ви подкрепя в парламента. Вие знаете в какво състояние, поне относително, е държавата. Не може да се оправдаваме с предишното правителство. Няма време, хората искат действие. Политиката не е свързана само с една или друга партия", обърна се Меглена Кунева към Орешарски.

Като опозиция, ние ще очакваме резултати, каза тя в края на срещата.

Трябва да се каже цялата истина за състоянието на държавността и икономиката, посочи лидерът на БСП Сергей Станишев по време на срещата.

"Всеки ден правителството на Пламен Орешарски ще стъпва на минно поле.

Много ми се иска г-н Орешарски да получи от г-н Борисов това наследство, което г-н Борисов получи от по-предишния кабинет", каза Станишев. "Бюджетът е опоскан. Няма нито доверие, нито търпение в обществото", допълни той.

Според Станишев случилото се през последните 4 години е опасно отклонение от европейското развитие на България. Според него е необходимо ревизиране и на направеното по европейските фондове и тяхното усвояване.

"Необходимо е започване на процес на оздравяване, лекуване, възстановяване на доверието в институциите. От това ниво, до което България е докарана с управлението на г-н Борисов, една партия не може да изкара страната. Ако няма демократично функциониране на институциите, не може да има нито социална справедливост, нито икономическо развитие", посочи Станишев.

Той обясни, че в основата на програмата на Пламен Орешарски е програмата на БСП, но тя е отворена, за да се търси по-широко съгласие за мерките, които са нужни на страната. Нужен е много по-широк диалог с обществото и политическите сили, които не са представени в парламента, посочи Станишев. Според него е необходимо парламентът да покаже по-голяма диалогичност.

Едни от първите ни задачи е възстановяването на нормална бизнес обстановка и насърчаване на предприемачеството,

каза Орешарски в началото на срещата с ръководството на партия "Глас народен" с лидер Светльо Витков.

От "Глас народен" попитаха Орешарски дали е дошло време да се даде икономическа свобода на гражданите и фирмите, за да работят. Според партията една от основните теми е дали сме готови да децентрализираме държавната администрация. Те попитаха какво ще се предприеме относно банковия картел.

Няма демокрация, когато имаме икономически несвободни хора, заяви Орешарски. Той обясни, че е необходима по-добра координираща роля на държавата относно частните инвестиции, а не държавата да се намесва в бизнес плановете на частните предприятия.

"Темата образование е приоритетна за БСП. Само с образована нация, можем да просперираме", каза по време на срещата Сергей Станишев.

Една от първите мерки, с които се ангажираме, наред със спешните мерки в енергетиката, е за първия учебен ден държавата да подпомогне първокласниците,

посочи той. Едно дете тръгва на училище един път в живота си и държавата трябва да помогне на това дете да запомни този ден, допълни Станишев.

Децентрализацията на училищата беше стартирана бързо и трябва да се изчистят деформациите, които са натрупани в годините, отбеляза лидерът на БСП и допълни:

"В училището е загубен елементът на възпитанието, а училището има обществена функция. Готови сме да водим разговори как да променим настоящото статукво".

По думите му е абсурд да има толкова много учебници по един предмет.

Днес Орешарски и Станишев ще имат срещи и с експерти от "Атака" и ВМРО.

Очаква се също днес Пламен Орешарски да обяви състава на кабинета на заседание на Националния съвет на БСП, което започва ранния следобед.

Най-вероятно правителството ще бъде гласувано в Народното събрание утре.

Председателят на парламента Михаил Миков е готов да свика извънредно заседание на Народното събрание във вторник.

Имам голяма надежда, че може да се сформира добър кабинет, призна кандидатът за министър-председател. Орешарски още веднъж подчерта, че подбирайки министрите за своя кабинет той е търсил експерти, които имат известни управленски опит, но да са реформаторски настроени.


 

Станете почитател на Класа