Политолози прогнозираха публично унижение за Борисов

При сформирането на кабинет предстои да видим един процес на публично унижение на Бойко Борисов, няма да е силно, но ще го има, заяви в коментар на изборните резултати пред bTV политологът Васил Гарнизов. „Всички ще чакаме да видим как трите други партии ще си връщат на Борисов”, заяви той. Според прогнозата му БСП ще спази решението си да не съставя политическо правителство, да не иска самостоятелно и да не се съгласява на коалиция, с който и да е.

„ДПС пък казват правителство без ярки политически фигури, нещо от типа на Марио Монти в Италия”, поясни политологът. Прогнозата на експерта е, че ДПС ще оставят БСП да бъдат мандатоносителите, тъй като са разумни.

Социологът Боряна Димитрова описа новоизбраният кабинет като „патов и паритетен”, а всеки внесен закон ще бъде силно оспорван.

Според двамата експерти важен е фактът, че ГЕРБ, чието управление завърши с предсрочно сдаване, продължи с тежка предизборна кампания и истерия в деня на размисъл, е победител.

Пета партия в парламента - прокуратурата

Между анализирането на резултатите от изборите преди ден и възможните коалиционни договорки Гарнизов обърна внимание на вероятната поява на „пета политическа сила”, която също ще има ефект върху сформирането на кабинет - прокуратурата.

Той определи държавното обвинение като „дамоклев меч”, който виси над ГЕРБ и би направил депутатите по-сговорчиви. „Ще има депутати, които биха подкрепили експертно правителство”, смята той и изрази позицията, че историята с намерените в Костинброд 350 хил. бюлетини е „засенчила” скандала с подслушването, където се търси персонална отговорност.

Социологът Боряна Димитрова изрази позицията, че не е важно дали прокуратурата е активна, а дали не действа задкулисно. Според нея прокуратурата не е паник бутон и не бива да се влиза в схеми за задкулисие и скрити договорки.

БСП не успя да бъде алтернатива

Димитрова допълни, че ГЕРБ не загуби колкото беше предвидено, а БСП не спечели колкото очакваше. „На пресконференцията снощи БСП не приличаха на партия, която ще прави кабинет”, коментира тя и подчерта, че начинът, по който се е водила предизборната кампания, не е показала БСП в добра светлина. „БСП не се превърна в една убедителна алтернатива и сега ясно се вижда, че на изборите няма победител”, добави тя.

Станете почитател на Класа