Плевнелиев: Купуваме 9-10 нови изтребителя

Разчетите показват, че могат да се закупят 9 - 10 изтребителя за Българската армия,  заяви на  военния парад за Деня на храбростта президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава обясни, че експерти обсъждат няколко различни модела за нови изтребители. „Това е публична процедура. Искаме всички цифри да са публични и достатъчно рано да бъдат сложени за дебат в съответните парламентарни комисии", каза държавният глава. Той е  категоричен, че армията ни има нужда от превъоръжаване и обновление, защото войните в 21 век се водят по много по-различен начин. Ние трябва да подобрим комуникационните системи, трябва да помислим за безпилотни самолети, инфрачервени камери, нови начини за комуникация, каза Плевнелиев.

По-рано утринта президентът прие военния парад и положи венец пред паметника на Незнайния воин в столицата в памет на загиналите ни герои.

На този светъл християнски празник се прекланяме пред храбростта, саможертвата, мъката и страданията на стотиците хиляди, призовани под бойните знамена наши сънародници, заяви държавният глава.

Той напомни, че "селяни, работници и интелектуалци, водени от своите командири", са водили люти битки и са бранили всяка част от земята ни. Плевнелиев изтъкна, че българският войник не е имал нито задачата, нито желанието да завладява земята на други народи, където и да е воювал. Нито едно от българските бойни знамена никога не е било пленено, каза президентът. Той припомни, че на младата ни армия се е наложило да приеме своето бойно кръщение още на Сръбско-българската война, за да защити Съединението.
Президентът увери, че народът ни никога няма да забрави своите смели и храбри чада. Той изтъкна, че още със създаването си Българската армия се превръща в един от символите на държавността и до днес Въоръжените сили остават една от най-уважаваните институции.
Държавният глава призова всички институции да подкрепят ръководството на въоръжените сили, командния и личния състав на армията. Той благодари на днешните български воини за техния професионализъм, мъжество и всеотдайност.

Станете почитател на Класа