СДВР предприема засилени мерки за опазване на обществения ред

Засилени мерки за сигурност предприема СДВР за опазване на обществения ред по време на Великденските празници, съобщиха от пресцентъра на МВР. Полицейските екипи ще бдят за сигурността и спокойствието на гражданите, които ще присъстват на многобройните празнични инициативи и богослуженията в 117-те църковни обекта.

В районите на храмовете и църквите ще бъде засилен и пътният контрол. Поискано е съдействието на Столичната община за промяна на движението с цел предотвратяване струпването на превозни средства около православните храмове в централната градска част.

От 20.00 часа на 4 май до 2.00 часа на 5 май ще бъдат забранени влизането на превозни средства в двете посоки, престоят и паркирането по: ул. "Оборище", между ул. "Г.С. Раковски" и бул. "Васил Левски"; ул. "15-и ноември", между бул. "Цар Освободител" и пл. "Св. Александър Невски"; ул. "11-и август", между бул. "Княз Ал. Дондуков" и пл. "Св. Александър Невски"; ул. „Княз Борис I", между ул. "Неофит Рилски" и бул. "Патриарх Евтимий"; ул. "Хан Аспарух", между бул. "Христо Ботев" и ул. "Княз Борис I"; ул. "Цар Самуил", между бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Хан Аспарух"; ул. "Цар Шишман", между бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Ген. Паренсов"; ул. "Граф Игнатиев", между бул. "Васил Левски" и ул. "Г.С. Раковски", с изключение на трамвайните мотриси на градския транспорт; ул. "6-и септември", между улиците "Ген. Гурко" и "Граф Игнатиев"; ул. "Георги Бенковски", между улиците „Екзарх Йосиф" и "Цар Симеон"; ул. "Цар Симеон", между улиците "Будапеща" и "Г.С. Раковски"; бул. "Витоша", между ул. "Алабин" и бул. "Александър Стамболийски"; бул. "Македония", в отсечката от пл. „Руски паметник" до пл. "Македония", предава агенция Фокус.

Столичния градски транспорт ще работи с удължено работно време. До 1.30 ч.през нощта ще се движат трамваите по линии с номера 3, 5, 6, 10, 20 и 22 и тролейбусите по линии с номера 1, 4 и 9. С удължено работно време до 1.30 ч. ще са и автобусите по линии с номера 11, 76, 85, 94, 102, 280, 285, 213, 309, 310, 604. Метровлаковете също ще се движат до 1.30 ч. с интервал на движение 20 минути.

Непосредствено преди Великденските празници пожарникарите провериха 1465 църкви, манастири, параклиси и други православни храмове, в които ще се провеждат тържествените ритуали. В 359 от тях са били констатирани 680 нарушения на изискванията за пожарна и аварийна безопасност.

Най-честите пропуски са били свързани с липсата на уреди за първоначално пожарогасене, поставяне на горими материали по стълбищни клетки и в близост до източници на запалване, заключени или препречени евакуационни изходи, неправилна поддръжка на електрически табла и други.

На управителите на съответните обекти са връчени близо 360 писмени разпореждания за отстраняване на установените нарушения. Осигурена е и готовност на дежурните екипи за осъществяване на ефективни пожарогасителни и спасителни действия. На местата, където се очаква струпване на хора, ще дежурят 168 пожарникари с 35 пожарни автомобила.

Станете почитател на Класа