Сметната палата: 11 партии бавят отчетите си за кампанията

БСП и "Движение България на гражданите" имат най-сериозни дарения до момента, съобщи пред журналисти в сряда председателят на Сметната палата Валери Димитров на пресконференция за представяне на Единния регистър по изборния кодекс и каква информация вече подават в него участниците в изборите.

По думите му, до момента ПП ГЕРБ нямат дарители. 11 партии и два инициативни комитета все още не са подали информация в Сметната палата за банковите си сметки, каза още Димитров. Това са ПП "Глас народен" на Светльо Витков, Национален идеал за единство, Национално патриотично обединение, Обединена социалдемокрация, Политически клуб Екогласност, Социалдемократическа партия, Средна европейска класа, Християнсоциален съюз, Алтернативно социалистическо обединение и два инициативни комитета. В Единния регистър по Изборния кодекс към Сметната палата досега са обявени дарения на стойност над 203 хиляди лева за предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори на 12 май. Сред предоставили безвъзмездно средства за кампанията няма лидери на партии и коалиции, сочи справка в електронния портал на палатата.

Даренията на граждани към този момент са общо 178. Дарените средства се обявяват в срок от три дни. Ако дарение на физическо лице надхвърли хиляда лева, Сметната палата и НАП проверяват дали това лице има съответните доходи. Ако дарението е над една минимална заплата, дарителят предоставя декларация за произхода на парите.

Анонимните дарения, както и тези от юридически лица и религиозни институции, са забранени. Регистърът на даренията ще бъде затворен за вкарване на данни на 11 май.

В срок до 11 юни партиите трябва да предоставят отчети за даренията. До 26 юни Сметната палата ще обяви отчетите.

Палата ще проверява декларираните приходи и реалните разходи на партиите. Проверката ще се прави по няколко начина за по-голяма достоверност, посочи Валери Димитров.

При установени нарушения партиите ще бъдат глобявани от пет до десет хиляди лева без значение дали нарушението е за няколко хиляди лева или за милиони.

Зам.-председателят на Сметната палата Цветан Цветков припомни, че партиите и коалиции могат да финансират предизборната кампания със собствени средства и дарения.

Едно физическо лице може да дарява до 10 хиляди лева, добави още той.

Партиите дават информации и за банковите си сметки, през които ще управляват парите за кампанията. Повечето партии са изпълнили това изискване на закона, но 11 на са го направили и вероятно ще бъдат санкционирани, каза Цветков.

Сметната палата не може да хване финансиране на партиите през "черни каси", те са обект на разследване на други органи - ние сме одитори, а не следователи, подчерта Валери Димитров.

Големите и т.нар. сериозни партии спазват Изборния кодекс и не може да се каже, че правят съществени нарушения, добави председателят на Сметната палата.

В регистъра на Сметната палата информация подават 38 партии, седем коалиции и три инициативни комитета.

Станете почитател на Класа