Червени общинари алармират за конфликт на интереси в "Чистота Искър"

Управителят на общинското търговско дружество „Чистота Искър" Павел Граматиков е сключвал договори с частни фирми, в чието управление участва.

Това заяви общинският съветник от БСП Жельо Бойчев. По думите му фирмите работят в същата област и даде пример с „МДЗ Балша", с която „Чистота Искър" е сключила договор за инертни материали. В същата фирма Граматиков е в съвета на директорите. Бойчев вече е изпратил питане по въпроса до столичния кмет Йорданка Фандъкова. Общинските съветници от БСП в Столичния общински съвет ще настояват за цялостна проверка в общинското търговско дружество.

Бойчев бе категоричен, че става дума за конфликт на интереси.

„Логичният въпрос, който си задаваме ние като общински съветници: сключвайки този договор и стоейки от двете страни на договора, точно кой интерес защитава управителят на дружеството г-н Граматиков? Искам да ви припомня, че „Чистота Искър" беше дружеството, чрез което се извозваха балите на софийския боклук. „Чистота Искър" е определило контрагентите, които са извозили тези бали. Тъй като, нали няма да е изненада за вас, ако ви кажа, че „Чистота Искър" не е извършвало транспорта на балите. Милиони левове всяка година са давани за транспорт на балите.
Управителят на дружеството г-н Граматиков участва и във фирма „МДЗ Балша". Там е член на Съвета на директорите. Фирмата, която вози балите, се казва „Виктория транс 2007", обясни Бойчев.

Общинският съветник от БСП Георги Кадиев ще внесе днес сигнал в прокуратурата и Сметната палата за корупционни схеми в район „Витоша". Става дума за отдаване на общински имоти на частни фирми без договор и за нисък наем.

„140 обекта на територията на района са на наеми, а част от тях и изобщо да не плащат наеми. Примерно дърводелски цех, на който му изтича договорът 2009 г. и оттогава до ден-днешен единственото, което е той официално е платил, е едно дарение от 2000 лв. на район Витоша. Паркингът пред „Главболгарстрой" - 230 квадрата за 51 лв. на месец", коментира Кадиев.

От БСП алармират още, че в утрешното заседание на СОС ще бъде разглеждана точка, която дава началото на концесия за Централната градска баня в Банкя. Според социалистите, предконцесионното проучване е направено без обществена поръчка, в нарушение на Закона за обществените поръчки и, че ще бъдат отнети 3 дка от централния парк в Банкя, а до банята ще бъде построен луксозен СПА хотел.

Станете почитател на Класа