Цацаров: Николай Кокинов е отговорен за назначаването на Петьо Петров

Градският прокурор Николай Кокинов носи отговорност за назначаването на Петьо Петров като ръководител на Столичното следствие. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на пресконференция в Министрески съвет. Обвинител номер едно се разграничи от решението на Кокинов .

"Решението за назначаване на ръководител на следствен отдел е решение на съответния градски или окръжен прокурор, то не е правомощие на главният прокурор. Всеки носи отговорност за своите кадрови решения. В случая градският прокурор Николай Кокинов носи отговорност за това свое кадрово решение", обясни Цацаров.

"Що се отнася до мотиви за съгласяване, предполагам ме питате за прекратяване командироването в националното следствие. Това е заповед, която е последвала заповедта на Кокинов, с която той решава, че ще осъществи персонална смяна в ръководството на следствения отдел", допълни главният прокурор.

"Издал съм още една заповед - командировал съм досегашния ръководител на следствения отдел в Националната следствена служба. Най-малкото, защото съм решил, че след толкова време той заслужава. Но решението принадлежи на градския прокурор и той трябва да докаже, че това решение ще предизвика резултатите и позитивната промяна, каквото твърди, че ще се получи", коментира още Цацаров.

Петьо Петров беше назначен на поста на 7 март. Той беше сред основните свидетели срещу бившия военен министър Николай Цонев по обвинение за склоняване към подкуп. По време на процеса стана ясно, че Петров е бил активната страна в искане на подкупа. А медиите припомниха, че прякора на Петров е Еврото.

Станете почитател на Класа