Цветанов: С Борисов винаги сме търсили начин да увеличим доходите

С премиера Борисов винаги сме се стремели да търсим начини за увеличаване на доходите, изненадващо съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Цветан Цветанов в сутрешния блок на БНТ. Според Цветанов премиерът винаги се е вслушвал във финансовите експерти – в министъра на финансите Симеон Дянков, в еврокомисаря Кристалина Георгиева. Министърът откри и неизползвана вратичка за увеличаване на доходите – „държавата можеше да има по-голям дефицит – това беше грешка”. Последва и обяснение за грешката:”Ние сме ползвали най-добрия капацитет в лицето на Кристалина Георгиева."

В МВР оставям една подредена система и осъществени реформи. Това каза вместо самоотчет за ресора си Цветан Цветанов. Министърът смята, че е успял да даде една по-голяма публичност на работата на МВР. Към своите успехи Цветанов добави „реформите в досъдебното производство, охранителна полиция, възстановяване на ГДБОП, успешните операции”.

Вицепремиерът Цветанов открои две причини за недопускането на България в Шенген: преди 2 години - ветото на Холандия, което изцяло минавало през вътрешнополитически план, а в момента – последствията от Арабската пролет. През призмата на вътрешнополитически събития Цветанов оцени и сегашното несъгласие на Берлин да ни допусне в Шенген – в Германия през месец септември предстоят избори и освен това социалните фондове на ФРГ изключително бързо се изпразвали от огромния миграционен поток към Германия.

Сега се опитваме на експертно ниво да се очертаят стъпки, с които да бъдем партньори с Германия и да търсим възможности да ограничим евентуалното организиране на подобни групи, които товарят социалната система на Германия, очерта Цветан Цветанов стъпките на правителството в оставка за преодоляване на проблема с недопускането ни в Шенгенското пространство.

Все така във вътрешнополитически план, но вече на българска територия, Цветан Цветанов отчете, че в управлението на ГЕРБ е имало недостатъци, но настоя да не се забравя работата, която била свършена. Цветанов каза, че ГЕРБ ще построи предизборната си кампания чрез това, което е реализирала - реален отчет, за реално свършената работа.

Всичко това, което беше направено в сферата на земеделието, инфраструктурата, културата, беше свършено от това правителство, обобщи Цветанов и изрази убеденост, че партията ще може да покаже тези резултати в предизборната си кампания.

Станете почитател на Класа