Изборите ще са на 12 май

Предсрочните парламентарни избори ще бъдат на 12 май, ако в петък ДПС върне последният мандат за съставяне на ново правителство. Това обяви президентът Росен Плевнелиев в речта си пред Народното събрание. „Не мога да допусна избори без необходимата готовност на ЦИК, не искам избори на Цветница и Великден, това са светли християнски празници, които не може да бъдат натоварени с политически страсти. Затова, ако и третият мандат не успее, изборите, ще се проведат на 12 май. Първата възможна дата е тази”, каза Плевнелиев.
ДПС вече неколкократно обясни, че ще върне на държавния глава мандата за съставяне на ново правителство незабавно, щом го получи. Мандатите вече върнаха ГЕРБ и БСП. Следващата седмица, между сряда и петък, вероятно ще има яснота за служебното правителство.
Президентът заяви неколкократно в последните дни, че датата на предсрочните парламентарни избори ще бъде между края на април и средата на май. Още след падането на правителството на Бойко Борисов, ДПС се обяви за избори на 28 април. На извънреден брифинг във вторник председателят на ДПС Лютви Местан отхвърли твърденията, че искат тази дата, защото било празник на ДПС. Лютви Местан беше категоричен, че няма подобен случай в миналото – ДПС да е празнувало на датата 28 април. Тази година Великден е на датата 5 май, така че изборите са насрочени за 12 май.

Станете почитател на Класа