Лютви Местан изпрати писмо до Цацаров

 Лидерът на ДПС Лютви Местан изпрати писмо до главния прокурор Сотир Цацаров. В писмото си Лютви Местан се обръща към главния прокурор с искане - да приложи закона спрямо премиера в оставка Бойко Борисов по повод твърденията му за подготвян срещу него атентат, с поръчител Ахмед Доган. 

В писмото на Местан се казва, че на 21 февруари, след като 41-то Народно събрание гласува оставката на правителството, министър-председателят Бойко Борисов огласи от трибуната на парламента свои твърдения, че е получил информация от НРС, съгласно която срещу него е подготвян атентат с поръчител д-р Ахмед Доган – почетен председател на ДПС. В същото изявление премиерът в оставка ми препоръча собствено да се запозная с материалите по случая, които се съхраняват в НРС. С мое писмо до президента на републиката, до директора на НРС и до началника на НСО, поисках достъп до съдържанието на документите и материалите по надлежния ред. На заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента, което се проведе на 26. 02. 2013 г., (предполагам, бихте могли да изискате Протокола) попитах директора на НРС ген. Драгомир Димитров може ли да потвърди, че в материалите и документите има информация, която дава основание на министър-председателя да твърди, че Ахмед Доган е поръчител на атентат срещу Бойко Борисов. Във въпроса си направих уточнението, че настоявам за прецизността на евентуалната употреба на името на Ахмед Доган – именно като поръчител на атентат срещу Бойко Борисов, а не в някакъв друг контекст. Ген. Др. Димитров не бе в състояние да потвърди твърдението на министър-председателя. Стана ясно също така, че ще ми бъде отказан достъп до материалите и документите. Оказва се, че дори принципът „необходимост да се знае” съгласно чл.3, ал. 1 от Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ) не може да ме обезпечи като адресант, тъй като класифицираната информация е с естество, което я осигурява с по-високо ниво от „Строго секретно” (чл. 28, ал. 4 от ЗЗКИ). Това обстоятелство само по себе си доказва, че министър-председателят в оставка е огласил класифицирана информация.
Общественият интерес предполага предстоящите парламентарни избори да се проведат в спокойна среда. Предвид на риска този казус да повлияе негативно, очаквам да предприемете необходимите действия във възможно най-кратък срок, се казва в писмото.  

Станете почитател на Класа