Основните политически сили ще се откажат от мандат

 

Основните политически сили, които са представени в парламента, са се договорили да върнат бързо мандатите си, за да се сформира бързо служебен кабинет. Това стана ясно на влизане на лидерите на парламентарно представените сили при президента. Днес Росен Плевнелиев провежда консултации, след като кабинетът "Борисов" подаде оставка и тя бе гласувана вчера. В понеделник държавният глава ще връчи мандат на ГЕРБ за съставяне на кабинет, както е по конституция. Ако ГЕРБ върне мандата, както вече от партията декларираха, втората политическа сила е БСП. Третата е по избор на държавния глава.

На влизане в президентството лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че ще поиска да се промени технологията за формиране на цените и да се изберат нови състави на контролните органи. Костов каза, че принципно те нямат нищо против да бъдат третата политическа сила, която да получи мандата и след това да го върне.

Лютви Местан, лидер на ДПС,  от своя страна посочи, че ще предложи на всички свои колеги да се съгласят още днес, че ще върнат мандатите и така да се ускори процедурата за съставяне на служебно правителство.

Още в петък сутринта от "Атака" обявиха, че няма да участва в консултациите при президента.

“В така обявените до момента консултации нямаме намерение да участваме, защото не виждаме смисъл. Ако тези консултации от край до край, не само началото, се проведат пред всички камери и в тях участват излъчени от протестиращите комитети хора, то тогава бихме участвали. В сегашния формат, по който го предлага Росен Плевнелиев, не”, заяви лидерът на “Атака“ Волен Сидеров.

В четвъртък  Плевнелиев  заяви, че поема ангажимент предвидената по конституция процедура да бъде извървяна максимално бързо и при отказ на политически сили да сформират кабинет в рамките на този мандат да назначи служебно правителство и да насрочи предсрочни парламентарни избори за най-ранната възможна дата.

Станете почитател на Класа