Бойко Борисов обяви оставката си в парламента лично, а после и с писмо

Министър-председателят Бойко Борисов подаде оставка. В 11.33 председателят на Народното събрание Цецка Цачева прочете писмо от името на премиера, в което той обявава мотивите си.
Още в 9 сутринта Борисов заяви от парламентарната трибуна, че  днес по обяд ще депозира в Народното събрание оставката на правителството на ГЕРБ. Премиерът посъветва депутатите също да дадат оставките си.

„Направихме каквото можахме, за да отговорим на исканията на хората. Не искам да виждам кръв по улиците, нито полицаите на България да бият някого. Не мога да гледам окървавен "Орлов мост". Всяка капка за нас е петно. Не мога да гледам парламент, ограден с ограда”, каза Бойко Борисов.

В пленарната зала на Народното събрание присъства цялото правителство. Министрите видимо бяха изненадани от думите на своя премиер.

"Няма да правим структурни промени. Програмно правителство с ДПС няма да правя, нито с вас г-н Костов, вие сте едно и също", каза още Борисов. След което напомни за милиардите, похарчени за „Цанков камък” и „Белене”, както и за Южната дъга, градинките и спортните зали, които оставя след себе си.

Държавата има нужда от ново управление с нов кредит на доверие, посочи Борисов. Днес, вместо да правим структурни промени, ще отидем да си направим заседанието на правителството и на обед ще депозирам оставката на правителството. Борисов предложи и депутатите да направят същото - т.е., да си подадат оставките.

Премиерът се обърна и към министъра на вътрешните работи с думите: ”Господин Цветанов, благодарете на всички полицаи за положените усилия и това е жест към тях, че гледат за обществения ред и борбата с престъпността”. После добави: Няма да участвам в управление, при което полицията ще се бие с хората, когато няма да има политически дебат, а ще се плашим с протести.

“Щом народът иска улицата да управлява държавата, да го направи. Така че, благодаря на всички, които са ме подкрепяли. Днес ще депозираме оставката на кабинета и надявам се тя да бъде приета”, завърши Борисов.

Депутатите от групата на ГЕРБ изпратиха правителството с ръкопляскания и ставане на крака.

Веднага след като правителството напусна пленарната зала на парламента, думата взе Христо Бисеров от ДПС, който припомни, че движението отдавна настоява за оставката на това правителство, защото то е вредно за България..

Длъжни сме да изчакаме последната дума на последния премиер от ГЕРБ, за да няма още веднъж три пъти „Не, не, не”, каза още Бисеров. Той настоя да се чуе и ясната дума на всички парламентарни групи, че никой няма да участва в нов кабинет с мандата на ГЕРБ, както и че никой няма да вземе проучвателен мандат за съставяне на ново правителство, за да може най-бързо да се стигне до провеждането на предсрочни парламентарни избори. Бисеров изчисли, че най-ранната възможна дата за предсрочен вот е 28 април.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов остро разкритикува оставката на правителството, защото с тази си стъпка Борисов показва, че ГЕРБ дезертира от своята отговорност и от задължението си да реши проблемите, изкарали хората по улиците – господството на монополите, непосилно високите цени, ниските доходи.

Къде ги управляващите, които трябва да решават тези въпроси? Как се решават те от оставката на премиера, попита Иван Костов. Според него оставката на Бойко Борисов е точно отговор на исканията на ДПС и БСП, „прегръщане на политиката на БСП и ДПС - да се хвърли управлението на страната като ключ на катастрофирала кола и да се избяга от гнева на хората”.

Депутатите от Коалиция за България не присъстваха в залата. Поради липсата на кворум председателят на парламента Цецка Цачева прекъсна заседанието до 10 часа.

Станете почитател на Класа