Росен Плевнелиев: От нас зависи дали ще следваме повелите на Левски

Президентът Росен Плевнелиев изнесе слово по повод 140 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.
Символичното лобно място на Дякона днес се намира в сърцето на нашата столица, в сърцето на свободната и независима българска държава - каза президентът.
Помним добре последните думи на Апостола, думите, че той е първият, но че след него идат хиляди. Той не се излъга, по неговия път тръгнаха хиляди синове и дъщери, превърна се във вечен морален коректив, който ни връща към изконните български ценности, когато превратностите на историята ни отклонят от пътя - каза Плевнелиев.
Никога не трябва да забравяме заръката на Левски, че всички народи в България ще живеят в една чиста и свята република, с едни закони, и за турчина, и за евреина, за всичките еднакво ще е (казва Левски).
Преди 70 години нашите предци спасиха българските евреи, тези българи, депутати, общественици, представители на църквата, работници, младежи - те бяха патриоти по начина, по който Васил Левски винаги ни е учил.
Днес повече от всякога трябва да вървим по пътя на Апостола. Във всяка епоха ще се намерят хора, които ще забравят неговата повеля за разбирателство, ще се намери кой да отрече най-дълбоките, същностни черти на българския народ, каза Плевнелиев.
Мирът, разбирателството и прогресът не са дадености, за тях трябва да се борим всеки ден, всеки час, каза Плевнелиев.
От нас зависи - дали ще следваме повелите му, дали ще работим за постигане на идеала му.
Чрез уважение към другите, Апостолът ни учи преди всичко да уважаваме себе си, каза Плевнелиев.
Ще отстояваме ценностите на демокрацията и правовата държава, каза Плевнелиев.
Левски не би извършил своя подвиг, ако не гледаше напред, ако не работеше упорито, ако не полагаше ежедневни усилия, каза Плевнелиев. Той ни завеща разбиране, че всеки трябва да си върши работата всеки ден, всеки час, но заедно да преследваме една обща цел, идеалът за горда и преуспяваща България, каза Плевнелиев.

Станете почитател на Класа