Протестиращи в София поискаха оставката на премиера

Няколкостотин протестиращи се събраха на пореден протест в столицата. Недоволните мощно освиркват премиера и искат неговата оставка.

Огромни редици жандармеристи са обградили Парламента, сериозни са и огражденията в района, затова недоволните се събират в градинката между Софийския университет и Народното събрание. Протестът протича мирно до този момент. На жълтите павета освен органите на реда има много малка част от протестиращи, най-вече млади момчета, развяващи български знамена.

Обстановката в сравнение с вчера е значително спокойна, тъй като центърът на София е окупиран от силите на реда.

Началото на протеста

Демонстрантите се събраха в 18.30 часа на Орлов мост, след което се насочиха към паметника на Васил Левски, но не бяха допуснати от силите на реда, които бяха блокирали всички подстъпи към възпоменателната церемония пред паметника. Недоволните се начоиха по улица "Оборище", след което поеха към Народното събрание. Протестиращите непрекъснато сменяха посоката си на движение, опитвайки се да стигнат до Парламента.

Част от протестиращите се натъкнаха на военните, които охраняваха честванията за 140-годишнината от обесването на Васил Левски, които си тръгваха от събитието. Те ги призоваха да се включат към тях, тъй като всички са засегнати от монополите. След което се стигна вместо до сблъсъци, до прегръдки между военните и недоволните.

Групичка недоволни хвърлиха няколко бомбички по жандармеристите. На улица „Московска" имаше сблъсък с органите на реда, но не се стигна до сериозни пререкания. След което протестиращите поеха към Народното събрание.

В 19.00 часа в София започна и шествието на „Атака" по повод 140-годишнината от обесването на Васил Левски. Направена е организация шествието да не се засече с протестиращите.

Станете почитател на Класа