Румяна Бъчварова: Референдумът бе използван от БСП за вътрешнопартийни цели

Много се радвам, че този референдум се случи сам по себе си, защото е една демократична форма за въздействие, която гражданите трябва да се научат да използват, коментира Румяна Бъчварова - началник на кабинета на премиера Бойко Борисов в предаването „Факторът Кошлуков” по ТВ7. Според Бъчварова, обаче, отминалият референдум е бил в голяма степен доста бутафорен, тъй като „начинът, по който се случи, не беше такъв, какъвто трябва да бъде”. Бъчварова аргументира мнението си с твърдението, че референдумът е използван за вътрешнопартийни цели от БСП. По думите на Румяна Бъчварова „има поредица от други политически средства, с които може да изрази позиции или да въздейства. Още повече, когато тази партия е била на власт тогава, когато се е решавал този въпрос”. Началничката на кабинета на премиера обясни и ниската активност на референдума с това, че подписката за неговото иницииране е била организирана и проведена от дейци на БСП, а не от гражданското общество, не от гражданите.

Помолена да коментира идеята на СДС едновременно с парламентарните избори да се проведе и референдум за пушенето, Румяна Бъчварова изтъкна, че „трябва много да внимаваме да не влезем в този цикъл, в който референдумите се използват за партийни цели” , защото е ресурс на гражданското общество и не бива да става „мимикрия на политическия, на партийния интерес”.

Бъчварова изрази съмнение в данните на някои социологически агенции, които посочват около 20 % подкрепа за БСП, тъй като това би означавало около 1-1,2 милиона гласове – „прекалено много гласове, които БСП никога не е имало”. По думите на Бъчварова „таванът на БСП в тоя момент да мобилизира привърженици е някъде около 400 000 гласа”.

Бъчварова, която е социолог по професия, обясни скъсяването на разликата в подкрепата за ГЕРБ и БСП в последните 6 месеца с нормалното за края на мандата спадане на одобрението за управляващите.

Станете почитател на Класа