ГЕРБ търси компромисен вариант за изборния кодекс

ГЕРБ започна консултации с парламентарните групи, за да търси сближаване на позициите по новите текстове в Изборния кодекс, чието приемане бе блокирано в края на миналата година заради отказа на лявата и дясната опозиция да легитимират внесени от управляващите поправки.
Диалогът бе подновен след като БСП и ДПС решиха да отнесат въпроса до ЕС, а миналата седмица управляващите и опозицията се срещнаха поотделно с посланиците на страните от ЕС.
През декември 2012 г. парламентарните групи на БСП, ДПС, Синята коалиция и "Атака" бойкотираха приемането промените в изборния закон, които според тях не гарантират провеждането на честен вот. ГЕРБ отвърнаха, че няма да участват в "пазарлъци", а председателят на правната комисия Искра Фидосова (ГЕРБ) дори се закани, че и те ще бойкотират и парламентарните избори през юли ще се проведат по сегашния закон.

Търсим сближаване на позициите и връщане на Изборния кодекс обратно в пленарна зала, каза Искра Фидосова в четвъртък след едночасова среща с парламентарната група на Синята коалиция. Предстоят разговори с останалите партии, а на заседание на правната комисия следобед ще бъде обсъден допълнителният доклад по Изборния кодекс и всяка партия ще си обяви позициите.

Станете почитател на Класа