Спас Панчев, КБ: Започнаха консултации за вот на недоверие към кабинета „Борисов“

През последните месеци сме свидетели на не дотам адекватна реакция и мерки, които МВР взема за сигурността в държавата. Бяха допуснати две показни покушения – на национален форум на една парламентарно представена партия - срещу една от най-известните политически фигури от годините на прехода. Колкото и да уверяват, че МВР няма вина в случая с опита за покушение над Ахмед Доган, сигурността на българските граждани и на политическите лидери е част от отговорностите на това министерство. Случаят извади наяве невъзможността на органите на реда да осигурят сигурността както на отделния гражданин, така и на един национален партиен форум.
В случая със Златомир Иванов – съдът е този, който трябва да определи вината на някой, а не един снайпер – това е недопустимо в една демократична и правова държава. Златомир Иванов, като български гражданин има правото на защита и сигурен живот в държавата. С покушението върху него това му право беше нарушено. Още по-фрапиращо е, че стрелбата стана на централно, показно място и без каквато и да е реакция от страна на охраняващите структури на всички нива в държавата.
Странно е, че не се чу никакво сериозно изявление в отговор на тези събития – нито от министър-председателя, нито от министъра на вътрешните работи. А показните покушения станаха видими не само за българите, но и за цялата европейска общност. Неслучайно, отношението към България в ЕС е по-различно от това, което им се иска на ГЕРБ. Неслучайно все още оставаме и извън Шенген, въпреки обещанията на правителството.
Нормално е в такава ситуация да се поиска вот на недоверие. Тъй като остават няколко месеца до изборите, вотът трябва да бъде правилно формулиран – дали да бъде насочен към конкретен министър и управляваното от него ведомство или да обхване цялостната политика на кабинета – за това, че ГЕРБ не изпълни ангажиментите, които пое пред своите избиратели. Вече започнаха консултации за вот на недоверие към кабинета „Борисов“. До седмица ще стане ясно какъв вот точно ще се внесе.

Станете почитател на Класа