Станишев: Премиерът получи най-големия си вот на недоверие

Най-големият вот на недоверие премиерът Бойко Борисов получи на референдума. Всъщност, ГЕРБ получи два вота на недоверие - първият от българите, вторият – от Брюксел, заради неизпълнението на техните препоръки. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев във вторник.
За нас референдумът е успех като първа стъпка към възстановяване на пряката демокрация, на народовластието, каза Станишев. И продължи: "Всички, които гласуваха заеха гражданска позиция и показаха, че гражданското общество има своите съпротивителни сили. И никой няма право да подценява участието на толкова много български граждани, над 1 млн. 400 хил. души, т.е. всеки четвърти българин с избирателни права е гласувал, независимо от "мъртвите души" в списъците.
За нас е важно, че тезата ни надделя в българското обществено пространство. Успяхме да убедим 62% от гласувалите, че ядрената енергетика има бъдеще в България, че нова централа има бъдеще. Виждаме маса интерпретации, които се опитват да подценят резултата от референдума и всеки, който прави това подценява демокрацията в България", категоричен бе Станишев. Големият печеливш е гражданското общество у нас, а големият губещ е премиерът Бойко Борисов, който три пъти каза "не", но хората не го послушаха. Последва кризисен ПР - с уволненията, с посещението му в Сопот, за да се отклони вниманието, но този ПР няма да му свърши работата, обобщи червеният лидер.
Има уволнения в МС, но и група неприкосновени, които независимо какво вършат, Борисов ги прикрива, коментира Станишев последните решения на премиера. Първата оставка трябваше да е на министър Цветан Цветанов, който не си свърши работата при подготовката на референдума, който не прочисти списъците, защото пряко отговаря той и заради днешното грубо покушение пред Съдебната палата, символно место, което говори за развихряне на организираната престъпност. Впрочем, когато премиерът говори, че не понася корупция, очевиден е интересът на г-н Цветанов, защото неговият кумец спечели крупна сума от обществена поръчка. Следващият, който трябва да бъде уволнен е министър Мирослав Найденов, отбеляза Станишев.

Станете почитател на Класа