Георги Първанов: Премиерът направи гаф с изказването си против ядрената енергетика

Изключителен гаф, първо като политик, като партиен лидер той обрича партията ГЕРБ, слага я под шапката на онези 10-15%, които ще бъдат против проекта за нова атомна централа, не вярвам да са повече.поне 3-4 пъти ще бъдат повече привържениците на за строителството на новата централа. Тоест той обрича партията си, но това не ме интересува, само го констатирам. Това заяви президентът (2002 - 2012 г.) Георги Първанов пред Дарик.
Той коментира и отношенията ни с Македония.
Трябва да бъдем остри, трябва да бъдем убедителни, дори малко по-агресивни в отстояването на своята позиция. Но налагането на вето върху преговорите за членството на Македония в Европейския съюз е нещо, от което ще пострадат не управляващите в Скопие – ще пострадат хората, каза  Георги Първанов.
Според него - националната кауза, единението, може да стане в рамките на Европейския съюз и е грешка да се спира пътя на западната ни съседка към съюза. И от двете страни на границата има заинтересовани от изострянето и конфронтацията между двете страни.
Първанов бе категоричен, че политиката за сближаване между двете страни трябва стъпи на научна основа, но науката няма да помогне тогава, когато е необходим такт, дипломатичност, гъвкавост и твърдост. Според него са необходими още дискусии с участието на историци, политолози и дипломати, но най-важни са междудържавните контакти – формални и неформални.
Той допълни, че одобрява възлагането на социална поръчка на БАН и на университетите за изготвяне на доклади по Македонския въпрос, но това предполага да се дадат и повече пари за изследвания.

Станете почитател на Класа