Михаил Михайлов: ГЕРБ показва политическа незрялост със смяната на позицията по референдума

Г- н Михайлов, как ще коментирате смяната на позицията на ГЕРБ по референдума и искането на Яне Янев той да бъде отменен?

ГЕРБ отново доказа, че политиката, която води през трите години от своето управление е политика на непоследователност. „Белене“ първо беше гьол, после стана много важен обект, сега вече не е ясно какво е. Аз съм единственият народен представител, който сезира президента, че референдумът е противоконституционен. Той нарушава Конституцията, защото в прерогативите на изпълнителната власт – на Министерския съвет – е да реши къде и дали трябва да се строи АЕЦ. А не да се прехвърля отговорността на парламента, а той пък да прехвърля отговорността върху българските граждани.

Какви въпроси тогава би трябвало да бъдат решавани чрез референдум?

Национален референдум би трябвало да се провежда за истински важните неща – за промяна на съдебната система – за това дали да има пряк избор на съдии и на прокурори; за това дали да бъде създадено второ ниво на местно самоуправление. Въпросът за ядрената енергетика е твърде специфичен, а строежът на една АЕЦ в крайна сметка е част от едно частно инвестиционно намерение. Предложението на Яне Янев за отмяна на референдума е завоалираният страх на ГЕРБ, че референдумът ще претърпи абсолютен крах. Моята прогноза е, че не повече от 1 млн. български граждани ще гласуват на референдума.

Как ще повлияе резултатът от референдума върху предстоящите парламентарни избори?

Дори и с 1 глас повече да са защитниците на строеж на АЕЦ, това ще е първият загубен голям национален вот за ГЕРБ. И всъщност това ще е началото на края за ГЕРБ. Може би това е и причината за тази политическа гимнастика. Промяната в позицията на ГЕРБ по референдума е пореден знак за политическата незрялост на управляващите. А в политиката е най-важно да си политически предвидим. Хората те подкрепят, ако знаят коя ще е следващата ти крачка. За ГЕРБ това не може да се каже.

Станете почитател на Класа