Яне Янев иска отмяна на референдума

РЗС иска отмяна на референдума на 27 януари, заяви на в парламента лидерът на партията Яне Янев. Депутатите от РЗС ще внесат проекторешение, с което Народното събрание да гласува отмяна на решението си за насрочване на референдума. Янев иска още президентът Росен Плевнелиев да сезира Конституционния съд за противоконституционност на въпроса за референдума и на текстове от Закона за референдумите. Според Яне Янев въпросът за референдума на 27 януари не е в компетенцията на Народното събрание, съответно не може да е въпрос в допитване до гражданите. Въпросът за ядрената енергетика е в компетенцията на изпълнителната власт, посочи депутатът.
Референдумът е вреден, и чрез него БСП вкарва държавата в капан, заяви Янев. Според него на предстоящия референдум с „да” ще гласуват по-малко от 500 000 граждани. Това обезсмисля допитването до народа и ще бъдат хвърлени пари на вятъра, смята депутатът. Никой не печели от този референдум, заяви още той. Според Янев, истинският референдум трябва да бъде за нова българска Конституция, за това броят на народните представители да се намали до 100.

От своя страна Иван Иванов от Синята коалиция, който е и председател на инициативен комитет, застъпващ алтернативната позиция – против втора атомна централа, коментира, че президентът Росен Плевнелиев е издал указ за насрочване на допитването и вече е стартирала разяснителната кампания. „За мен тази кампания ще доведе до ясния вот с „не" на българските избиратели. И аз съм казвал неведнъж, че ако на 28 март правителството със своето решение за спиране на „Белене" сложи на смъртен одър проекта, то с вота "Не" на българските избиратели проектът ще бъде окончателно погребан, което е в интерес на България", каза Иванов. Той изрази мнение, че действия за прекратяване на референдума и подобни биха предизвикали по-скоро допълнителен шум, без да има реален резултат.

Станете почитател на Класа