Парламентът отхвърли предложение на ДПС за облекчен режим за даване на българско гражданство

Народното събрание отхвърли предложение на ДПС да бъде облекчен режимът за даване на българско гражданство на лица, чиито родители са го загубили заради изселване.
С 51 гласа „против“, 40 – въздържали се и 28 гласа „за“ парламентът не прие поисканите от партията на Ахмед Доган промени в Закона за българското гражданство.
От ДПС искаха да се даде възможност и за възстановяване на гражданството за български граждани от небългарска народност, които са се изселили от страната и така са го загубили.
Според националистите от „Атака“ целта на Доган е била да бъдат доставени избиратели, които да подсилят гласовете му на предстоящите парламентарни избори
Волен Сидеров заяви, че тези изселници, които ДПС иска да направи български граждани, няма да бъдат ли лоялни към националните ни интереси. „Това е поредната провокация към българското общество“, подчерта той.
Вносителят на искането за промени Четин Казак настояваше желаещите да придобият българско гражданство само да подадат формално искане до министъра на правосъдието по ред, определен с наредба.
Специалният режим, въведен от някогашната тоталитарна власт,е ярък пример за нейното тенденциозно и дори враждебно отношение към една част от българските граждани, развило се в последствие и придобило чудовищния образ на т. нар. възродителен процес, опита се да обясни предложението си Четин Казак.
Действащите разпоредби са дискриминационни и неоснователно въвеждат допълнително изискване към лицата, изгубили по една или друга причина българското си гражданство и кандидатстващи за неговото възстановяване. Според Лютви Местан не трябва да има дискриминационен режим, който сепарира по признака „небългарсканародност“.
Но твърденията му не бяха приети от мнозинството народни представители от различни групи.

Станете почитател на Класа