Костов и още 48 депутати сезират КС срещу Закона за ДДС

Сините сезират Конституционния съд за закона за ДДС. Инициативата е на Иван Костов, който е обединил 48 свои колеги в НС.
Подкрепят го депутати от ДПС, някои от БСП и независими.

С преходните и заключителните разпоредби на закона за ДДС се променя и Данъчно-процесуалният кодекс. С тези промени според Костов се оказва влияние върху функционирането на пенсионно-осигурителната и здравно-осигурителна система в страната.

Лидерът на ДСБ смята, че се ограничават права на гражданите с разпоредбите, гласящи, че когато длъжникът има няколко публични задължения, установени от НАП и когато не е в състояние да погаси всичките, се погасява задължението, на което срокът за плащане изтича най-рано.
Ако срокът на няколко задължения изтича по едно и също време, те се погасяват съразмерно.

Костов обясни, че досега длъжникът сам определя кои свои задължения да погаси. Синият лидер е категоричен, че промените в закона са „абсурдно намесване в граждански права". Този закон лишава хората от граждански права, категоричен е Иван Костов.

Абсолютно недопустимо е смесването на данъчни задължения с осигурителни вноски, категоричен е той. Той обясни, че хората трябва да имат право да решават кои свои задължения първостепенно да погасяват.

Станете почитател на Класа