Яне Янев: БСП и ДПС бламират Изборния кодекс

БСП и ДПС бламираха усъвършенстването на Изборния кодекс, но всъщност направиха подарък на ГЕРБ – или от неадекватност, или от глупост. Това каза на пресконференция лидерът на РЗС Яне Янев по повод проваленото пленарно заседание за обсъждане на промените в Изборния кодекс. „Целта на БСП и на ДПС беше като мантра да повтарят, че ще се фалшифицират изборите и за да могат да искат касиране на изборите в изборната нощ, първо бламираха Конституционния съд, сега бламират приемането на промените в изборното законодателство”, коментира още Янев.
Според него от месеци тече задкулисен процес. За пръв път от 20 години се случва бламиране на изборен закон, подчерта Яне Янев. Според него има голям страх от РЗС и най-вече от това партията да не си върне позициите в секционните избирателни комисии, в РИК, в ЦИК. Страх ги е, защото през 2009 г. Синята коалиция и „Атака” нямаха по нито един представител секционните избирателни комисии в смесените райони. Ние не бихме допуснали по никакъв начин фалшификации. Те не искат да има представители на РЗС в смесените райони”, заяви Янев.
Лидерът на РЗС подчерта, че поправките в Изборния кодекс не са на ГЕРБ. В дотук приетите текстове РЗС са имали три предложения за промени и две от тях са били отхвърлени.
Според Янев от ДПС са бламирали пленарното заседание, защото имат тежки вътрешнопартийни проблеми. „През януари ще има конгрес на ДПС и Ахмед Доган ще отстъпи лидерския пост, ще стане почетен председател, а за председателското място ще се борят Христо Бисеров и Лютви Местан, затова е тяхната активност в пленарна зала. Ако Бисеров стане лидер започва нов етап на преструктуриране на ДПС, дава се някакъв знак за завой на дясно. Другото направление – от Лютви Местан, иска да се запази етническия характер на ДПС. Искат Изборният кодекс да бъде приет февруари или март, защото конгресът ще е минал”, обясни Янев.
Според него почти аналогична е ситуацията и в БСП – двете крила в партията – на Станишев и на Първанов, се страхуват от преференциалния вот. „Драмата е дали хората на Първанов няма да успеят да съберат преференциалния вот и да победят Станишев, който не успяха да победят на конгреса. Искат да се отложи приемането на Изборния кодекс, за да имат време да си наредят листите”, посочи Янев. По думите му ДПС искат да се върне възможността от Турция да се докарат най-верните фенове на Ахмед Доган, които да гласуват на изборите.
Янев попита защо мълчи Меглена Кунева и посочи, че това е така, защото тя всъщност говори чрез БСП и ДПС. Ще следим внимателно дали ГЕРБ ще си удържат на думата, че в изборната година няма да гледат изборно законодателство, каза още Янев Янев.

Станете почитател на Класа