Вицепрезидентът Маргарита Попова поиска да отпадне присъдата "доживотен затвор без право на замяна"

Вицепрезидентът Маргарита Попова предложи в сряда наказанието "доживотен затвор без право на замяна" да бъде премахнато от българското наказателно право. Според нея в модерните държави подобно наказание не може да съществува, защото е нехуманно, без перспектива, надежда и цели и се конкурира със смъртното.
Тя посочи, че две поредни правителства предлагат подобна промяна, но все още не е реализирана.
"Няма шанс за помилване, а човекът не се отчита като ценност", заяви Попова, която участва в конференция по проблемите на помилването.
Тя отбеляза обаче, че законодателят трябва да предвиди достатъчно тежко наказание за онези, които са извършили тежки престъпления.
Вицепрезидентът призова и за дебат за единна европейска наказателна политика и конкретно - в областта на борбата срещу корупцията. Според нея единна Европа трябва да има единен поглед и единен мониторинг на всички държави в ЕС по проблемите на корупцията.
Попова промени политиката на институцията по помилване и упражнява това право само в единични случаи, за разлика от администрацията на президента Георги Първанов и на вицепрезидента Ангел Марин.
Попова коментира, че помилването е много важен, но все още неразбран и неразработен институт.

Станете почитател на Класа