Иван Костов: С номинацията на Петър Стоянов ГЕРБ решава свои тежки проблеми

Казусът „Венета Марковска” и последвалата номинация на Петър Стоянов е един опит да бъде разрешен много тежък проблем на ГЕРБ с помощта на СДС. Аз се надявам, че Петър Стоянов няма да се хване в този капан. Това каза лидерът на ДСБ Иван Костов в предаването „Тази сутрин” на бТВ.
По думите на Костов, управляващите са попаднали в крайно неприятната ситуация да бъдат атакувани от Европейския съюз и тези атаки са свързани с това, че България се държи като страна, която не спазва европейските принципи и норми.
„Бойко Борисов излиза от тази ситуация като прехвърля цялата негативна енергия на обществото в двора на сините”, допълни той.
Костов бе категоричен, че позицията на партията, която оглавява, е, че трябва да бъде отменено решението за избора на Венета Марковска като конституционен съдия и тогава да бъде открита процедура за избор на нов такъв.
„Така би било безопасно за самия Конституционен съд, защото Конституционният съд в момента е парализиран”, допълни Костов.
Според Костов, Бойко Борисов е направил грешка, когато е започнал да „рекламира” кандидатурата на Сотир Цацаров за главен прокурор, като така се е ангажирал с тази кандидатура.
„По този начин излиза, че главният прокурор се назначава от изпълнителната власт. Зад гърба на процедурите и зад гърба на закона се намират управляващи, които избират главния прокурор”, допълни Костов.

Станете почитател на Класа