Марковска била готова да подаде оставка, но след акта на президента ще си търси правата

Независимият депутат Дарин Матов заяви, който бе сред тези, които номинираха Венета Марковска за конституционен съдия, каза, че тя била готова да се оттегли, но след акта на президента е амбицирана да търси правата си по съдебен път.
„Четиримата конституционни съдии, които трябваше да се закълнат, макар че бяха изчетени от председател на Конституционния съд, че ще бъдат обявявани по азбучен ред, както бяха изслушвани и гласувани в Народното събрание, там се получи обратен ред. Венета Марковска беше поставена на последно място. Аз не мога да кажа какво се прави оттук нататък”, каза Матов.
По думите му - Марковска е била единственият човек, който е могъл да вземе решение дали да се закълне или не.
„Тя ни каза още в коридора, когато се качвахме в Конституционния съд: „Аз повече от вас знам и познавам законите на Република България, аз не мога да предам тези 127 народни представители – най-много от всички политически сили в парламента, които ме избраха, и вас като вносители – независимите народни представители, аз бях длъжна да дойда и да се закълна. Оттам нататък, спазвайки Конституцията и законите, на които съм служила в последните 38 години като съдия, щях да си подам оставката и да спра дотук, обаче след този акт на президента, съм силно амбицирана да си потърся правата по съдебен ред”.

Станете почитател на Класа