Президентът Росен Плевнелиев спря клетвата на Венета Марковска

Президентът Росен Плевнелиев напусна демонстративно сградата на ВСС непосредствено преди Венета Марковска да се закълне като конституционен съдия и така спря клетвата й. По закон церемонията за встъпване в длъжност на конституционните съдии става само в присъствието на президента.
Другите новите членове на Конституционния съд - Георги Ангелов, съдия от Върховния административен съд - избран от съдебната квота, бившият главен прокурор Борис Велчев, посочен от президента, и избрания от Народното събрание - Анастас Анастасов, се заклеха безпроблемно.
Клетва не положи единствено съдия Венета Марковска, тъй като президентът Росен Плевнелиев отказа да присъства на полагането на клетвата й. Държавният глава обясни мотивите си за това и напусна церемонията.
Непосредствено преди клетвата на Марковска, Росен Плевнелиев неочаквано поиска думата. Той каза, че няма да присъства на полагането на клетва на последния член на Конституционния съд, без изрично да споменава името на Марковска.
„Не може в съда да бъде допуснат човекът, в който има и капчица съмнение. В тази институция трябва да влязат най-моралните и най-достойните. Затова искам да съм сигурен, че всеки един има безусловна репутация. Получих писмо от Прокуратурата, което още повече ме подтикна към това решение да не присъствам днес на полагането на клетвата“, каза държавният глава.
Президентът напомни, че самата Марковска е поискала да не встъпва в длъжност преди да са изяснени обстоятелствата. Той поздрави новите членове на Конституционния съд.
Самата Марковска пристигна във ВСС без да коментира защо се е отметнала от решението си да се закълне едва след като бъзе изчистено името й. След напускането на президента тя отговори лаконично с: „Не!“ на въпроса дали ще се оттегли.
На заседанието в четвъртък Висшият съдебен съвет освободи Венета Марковска като съдия и заместник-председател на Върховния административен съд. Гласуваха 22 членове на съвета, от тях 18 – „за”, 2 –„против” и двама се въздържаха.
В Народното събрание независимият депутат Димитър Карбов заяви, че Венета Марковска е непоколебима в решението си и отива в Конституционния съд, където ще се закълне като конституционен съдия. Карбов обясни, че Марковска е била на среща в парламента с независимите депутати, за да ги уведоми за решението си. „Днес в навечерието на клетвата тя дойде да ни уведоми за решението, което е взела. Няколко от нашите колеги отидоха с нея да я подкрепят. Продължаваме да стоим зад нейната кандидатура. Едно решение на Народното събрание е окончателно. Не виждам колизия в това решение на парламента”, заяви депутатът.
Парламентът ще реши дали изборът по отношение на Венета Марковска трябва да се повтори. Това каза пред журналисти Енита Еникова – главен секретар на Конституционния съд. Оттук нататък сигурно ще се пристъпи към нов избор на съдия в Конституционния съд, каза Еникова. Венета Марковска е от квотата на парламента и той ще реши какво да прави. Днес Марковска не положи клетва като конституционна съдия. Клетва, положена в присъствието на президента, Цецка Цачева и двамата председатели на съдилищата, дава право на съдията, който е избран, да встъпи в длъжност, каза Еникова. Парламентът трябва да се събере и да реши оттук нататък какво ще прави. Ние изпълнихме всички задължения по решението на парламента, каза Еникова. Тя посочи още, че това е първи подобен казус и той тепърва ще бъде разглеждан в юридическото и медийното пространство.

Станете почитател на Класа