Маргарита Попова с остра реакция заради избора на конституционни съдии

Остра позиция зае вицепрезидентът и бивш правосъден министър Маргарита Попова по повод скандала с избора на нови конституционни съдии.
Според Попова, цитирана от Радио Пловдив, с писмото партньорите от Еврокомисията обръщат внимание на България да оцени това, което прави, ако е необходимо да го преоцени и да продължи напред много внимателно и отговорно.
Вицепрезидентът е категорична, че е важно да предлагаме и да избираме, по ясно определени критерии, хора с безупречна обществена репутация.
Това, подчертава Попова, да е ясно видимо и да не са нужни допълнителни доказателства. Именно това се иска от България и то е лесно и просто - трябва да работят верните хора на верните места, заявява още Маргарита Попова.
По думите й, изходът от ситуацията е да действаме малко по-различно, отколкото до сега. Не бива да се поставя акцент единствено и само на изработени процедури за подбор на кадри, защото това е само едната част от структурирането на институциите по правилата на старата европейска демокрация.
Припомняме, изборът от парламентарната квота на Венета Марковска за конституционен съдия бе последван от остро писмо от Брюксел, в което се казва, че Европейският съюз е загрижен за назначенията в Конституционния съд на България.
Назначенията в Конституционния съд на страната според възгледите на Европейския съюз са потенциална заплаха за независимостта на институцията, се казва още в писмото. От Брюксел не изключват при продължаващи подобни назначения да бъде изготвен междинен мониторингов доклад за страната ни - преди края на 2013 година.

Станете почитател на Класа