БСП обвини екоминистъра, че не отговаря по същество за нелегален нефтодобив

Георги Божинов от БСП упрекна екоминистърката Нона Караджова в чудовищен формализъм и несериозност. Като повод да изрази възмущението си от парламентарната трибуна той посочи формалния начин на провеждане на парламентарния контрол.
„Преди 2 минути председателката на парламента ми върна писмен отговор от министъра на околната среда и водите, в който е сменена темата на питането", обясни Божинов.Той разказа, че въпросът му е относно замърсяване на околната среда вследствие на незаконен добив на нефтопродукти от нефтени кладенци, загубили промишленото си значение, а отговорът е, че там няма кладенци с промишлено значение.Това е чудовищно - да ти подменят въпроса. Ти питаш за незаконен добив от загубили промишленото си значение кладенци и да ти отговорят в един ред, че там няма промишлен добив!...", заяви Божинов. Според него това е несериозно свършена работа от министър.
Георги Божинов поясни, че става въпрос за нелегален добив на нискокачествени нефтопродукти от кладенци, загубили промишленото си значение. Вдигнати са сондите, не са санирани терените, където е бил добивът и там се стичат кондензат и фракции, които са с високо съдържание на парафини и затова, когато се използват в горивни инсталации, увреждат инсталациите, поясни той.
„Има такива находища, откъдето се добиват не малко количества. Те обикновено се смесват в бензиностанции с дизела и от това се печелят много пари. Сместват се с горивата в детските градини, в училищата и от това се печелят много пари, но този неконтролиран добив на въглеводороди и това произволно изтичане на този кондензат замърсява околната среда", каза Божинов.
Той допълни още, че по проблема е отправил 4 въпроса - към вътрешния министър, защото този добив има криминален характер; към финансовия министър, защото търговията с тези продукти, при неплатен акциз, засяга фиска на страната; към екоминистърката Нона Караджова, заради замърсяването и към икономическия министър, защото той е принципал на тези природни богатства.
Отговорите, според Божинов, са прелюбопитни. За най-сериозен той намира отговора на Симеон Дянков, който по конкретен сигнал с органите на Митниците и на МВР разкрива такова хранилище в домашен двор в село Крива бара, прави анализ на откритите 6 тона, информира ме какъв би трябвало да бъде акцизът на всяка една от фракциите, продължи Божинов.
Той съобщи, че Симеон Дянков го информира, че резултатите от проверката са изпратени на полицейското управление в Козлодуй и в отговора си Дянков пише, че в случай, че не бъде образувано досъдебно производство от полицейските органи, от страна на митническата администрация ще бъдат предприети действия за образуване на административни наказателни производства.
Вътрешният министър Цветан Цветанов е отговорил, че началникът на полицейското управление в Козлодуй е информирал РИОСВ Враца, че има такъв разлив от сондажа. Освен това Цветанов пише в отговора си, че има становище на икономическото министерство, че от Министерството на околната среда и водите следва да се изготви списък на безстопанствените сондажи, да се възложи на компетентна организация в извършването на оценка на необходимите средства за ликвидирането им, след което да с е кандидатства за финансиране от екологичните европейски фондове и за ликвидирането им.
„А министър Нона Караджова, към която са възложени толкова надежди, към която има изпратени сигнали, буквално пред очите на публиката подменя въпроса", продължи Божинов.

Станете почитател на Класа