И Кунева поиска нова конституция

Лидерът на новата партия „Движение България на гражданите“ (ДБГ) Меглена Кунева поиска нова Конституция. Според съобщение, разпространено от нейния пресцентър, ДБГ разработва партийна програма, състояща се от три стълба.

Заявката за това идва от самата Кунева и е обявена на Втората софийска среща на партията, състояла се в неделя в зала „Рейнбоу Плаза“.

Първият стълб на програмата ще е „гражданският“. Той трябва да гарантира овластяване на хората чрез въвеждането на механизми за контрол върху властта, премахване пречките пред провеждането на местни референдуми и стъпки към приемане на нова Конституция, обяснява Меглена Кунева. За нов основен закон от години зоват и от партията на Яне Янев „Ред, законност и справедливост“.

Вторият стълб на ДБГ ще е посветен на икономиката, която се нуждаела от растеж, а не от стабилност.

Третият стълб е озаглавен „България на бъдещето“ и предвижда радикална реформа на съдебната система. Това включва изваждане на прокуратурата от тази система, пряк избор на членовете на Висшия съдебен съвет и отпадане на парламентарната квота на Съвета.

ДБГ ще работи за победа на предстоящите парламентарни избори, казва в речта си Меглена Кунева. По думите й възможността за коалиция с ГЕРБ, БСП и ДПС след вота е изключена. „Изправяме се срещу този партиен картел и при никакви обстоятелства няма да участваме в коалиционно правителство с тях“, обещава бившият еврокомисар.

Преди месец ГЕРБ, БСП и ДПС сформираха Тройна коалиция при избора на новия състав на Висшия съдебен съвет. Зад гърба на гражданите те се договориха и отложиха реформата в съдебната система. Този избор лиши БСП и ДПС от моралното основание да се наричат алтернатива на ГЕРБ“, обяснява Меглена Кунева и допълва: „Не вярвам на г-н Борисов, че няма да се коалира с БСП или ДПС, защото той вече го направи. Нямам им доверие!“

Кунева казва още, че ГЕРБ не са осъществили нито една антикризисна мярка, като същевременно са криминализирали българската икономика.

По думите й „изземват се цели бизнеси, а държавният апарат се използва за рекет“.

Страната пък произвеждала „скрап и скръб“.

Станете почитател на Класа