Депутатите обсъждат референдума, удължиха работното си време

В Народното събрание започна в сряда обсъждането на организацията на референдума за ядрената енергетика у нас. Депутатите удължиха работното си време до приключването на дебатите и гласуване на решението за референдум. За удължаването гласуваха 102 народни представители, за бяха 95, а 7 – против.
Не е утопия - 770 000 подписа за референдума за АЕЦ "Белене". Все по-утопично става управлението на ГЕРБ. Това каза лидерът на БСП и председател на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев по време на дебатите за произвеждане на референдум.
Все по-утопично става управлението на ГЕРБ. Внушавате на хората колко всичко е прекрасно и държавата просперира. Доведохте хората до просешка тояга. Хората ще ви гонят с тояга на изборите”, заяви Станишев. „Гордея се, че съм част от тази безпрецедентна подписка. Лично събирах подписи и чух желанието на хората да бъдат попитани”, посочи той.
Искра Фидосова от ГЕРБ попита Сергей Станишев защо като министър-председател, без одобрен технически проект е разрешил да се подпише допълнително споразумение за поръчка на оборудване за блокове 1 и 2 на обща стойност над 1 милиард лева. Фидосова попита още, защо на заседание на МС от октомври 2008 г. е решено с 300 млн. лв. да се увеличи капитала на НЕК, след като не е подписан договор.
Станишев отговори: „Когато правителството взе решение за увеличаване на капитала на НЕК, това даваше възможност самата НЕК да има по-голяма възможност за реализация на стратегически проекти”. „Никога не съм говорил за голям шлем. Всеки проект е за самия проект. Водил съм и то умело преговорите с Руската страна. Сега ще видим какво ще направите по Южен поток”, коментира Станишев.
Във връцка с променение въпрос за референдума, Станишев попита - има ли разлика между двете изречения: „Иван иска да се ожени за Мария” и „Иван иска да се ожени”. Разбира се, че има разлика, посочи той.
„Не може да има такъв референдум. Не си играйте на демокрация – това не е демокрация. БСП не спазиха правилата. Този въпрос, който искат, не е законен. Ако истината за „Белене” не бъде извадена докрай, няма да се спасим от този проект, и той ще ни преследва много време”, каза синият депутат Мартин Димитров.
Не бива гражданската инициатива за референдум да бъде яхвана по такъв груб начин от която и да е партия или от самостоятелни политически единици. Това каза депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Искра Фидосова.
„Върховенството на гражданите, на Конституцията и на закона е над всичко. Референдумът трябва да се проведе с въпрос, който е ясен и кратък”, заяви Фидосова.

Станете почитател на Класа