Борисов: Няма да се увеличават пари за здравеопазване

Парите за здравеопазване в бюджета за 2013 г. няма да бъдат увеличени въпреки настояването на министър Десислава Атанасова. Това обяви премиерът Бойко Борисов при откриването на реновираното отделение за нуклеарна медицина в УМБАЛ "Св. Иван Рилски".
На въпрос дали ще бъдат увеличени парите за здравеопазване Борисов обясни, че преди десет години бюджетът на здравеопазване е бил 1 млрд. лв. Сега е нараснал до над 3 млрд. лв. "Така че министър Атанасова и 20 милиона да иска, и 200 да иска – все няма да й стигнат", заяви премиерът. По думите му 140-150 млн. лева стояли в общините за общинските болници, но местните власти не представили проекти за усвояването им. Като ги изхарчат тях, ще им дам още, отсече премиерът Борисов.

Атанасова обясни, че е поискала 21 млн. лева допълнително, като идеята й е да бъде увеличен бюджетът на Фонда за лечение на деца. За капиталови разходи в медицинските заведения обаче общините трябвало да се възползват от възможностите, които дават оперативните програми.  Общинските съвети обаче се бавели при взимането на решения за конкретните проекти за подобрения в общинските болници. „Надявам се, че след многократните напомнения от моя страна, от страна на министър Павлова, и от страна на премиера, наистина всички общини много по-активно ще започнат да работят по проекти“, каза още Атанасова.

Станете почитател на Класа