Вътрешната комисия отхвърли гражданска инициатива срещу МВР

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред отхвърли Националната гражданска инициатива „Срещу насилието и незаконните действия на МВР“ като противоречаща на закона и препоръчва на Народното събрание изобщо да не я разглежда.
Това става ясно от становище, подписано от председателя на комисията и зам. председател на НС Анастас Анастасов. В документа не е упоменато дали решението е взето с единодушие или е имало и опоненти.
Инициативата бе внесена на 22 юни т.г. от знакови лица като Гиньо Ганев, Татяна Дончева, Минчо Спасов, Емил Кало и др. Те протестират срещу силовите действия на полицията, които според тях минават границата на обществена търпимост към насилието и дори са заплаха за демокрацията.
Инициаторите призовават към „несътрудничество на институционализираното насилие; към най-широк обществен дебат за обсъждане и осъществяване на конкретни действия на борба с насилието; към безпощадна критика на институциите и действията, накърняващи чрез насилие човешките ценности, достойнство, неприкосновеност, морал“.
Според вътрешната комисия обаче инициативата „не съдържа предложение, което може да бъде обсъдено, и по което да се вземе решение“, както повелява Законът за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Затова и депутатите са я отхвърлили като незаконосъобразна.

Станете почитател на Класа