Аню Ангелов: Скоро решаваме за увеличението на заплатите в армията

Бюджет 2013 не е добър в отдела си за отбрана. Това заяви в понеделник пред ТВ 7 военният министър Аню Ангелов.
„Провел съм три срещи с Бойко Борисов, чух се и със Симеон Дянков. Трябва да намерим решение на проблема. Утре ще се вземе окончателното решение, дали увеличението на заплатите да не бъде 10% и повече за всички военнослужещи, съобщи Ангелов. Пари ще намерим от скрити резерви на министерството. Социално напрежение в армията няма. То съществува само в главите на лидерите на някои стари и нови партии“, коментира Ангелов.
„Трета година съм министър и всяка година, когато се приема бюджетът се започва дебат за премахването на 20-те заплати компенсация. В закона сме записали, че лицата, които са изпълнявали военна служба могат да се пенсионират с 27 години трудов стаж. Ако е младши офицер може да се пенсионира на 52, а ако е старши на 54 години, разясни военният министър. Въвеждането на тази пенсионна възраст позволява на военните да се чувстват сигурни. Протестът, с който плашат от легия "Раковски"е неизпълнение на военните задължения. Те могат да се събират, да пушат, да правят каквото искат. Но те трябва да разбират, че не са синдикална организация“, каза още Аню Ангелов.
Военно- транспортният самолет "Спартан" не е летял с министър-председателят. А що се отнася до вертолетите "Кугър" - да, летели са с премиерът и ще продължават да летят с него, когато той сметне, че това е необходимо. Други министри са се возили с военните хеликоптери и те имат това законово право, коментира още министърът на отбраната.

Станете почитател на Класа