Любен Татарски: Интересно е да се строи без общ устройствен план, но не е редно

 - Г-н Татарски, парламентът успя ли да приеме вече окончателно промените в Закона за устройство на територията?
 - Не, успяхме само на една трета.

 - Другата седмица с него ли ще продължите работа?
 - Зависи какво ще реши ръководството на Народното събрание.

 - Разрешение за изработване на подробни устройствени планове (ПУП) за специални обекти вече ще се дават от министрите на отбраната или на вътрешните работи, както и от председателя на ДАНС. Защо?
 - Става дума за обекти със специален режим, които са в рамките на тези институции – казарми, гранични зони... При дебата в комисията беше поставен въпросът – защо те да са с такъв специален статут, но беше обяснено, че все пак това са обекти, в които не може всеки да ходи, да заснема, да изработва и одобрява ПУП-ове.

 - Тези обекти няма да влизат в Кадастъра, щом са специални.
 - То си е така и по закон. Води се една зона, а вътре какво има - не може да се отрази. Ще бъде смешно, ако всяка една сграда в такава зона бъде видима в Кадастъра. Тогава това вече няма да е секретен обект.

 - Това няма ли да доведе до някакви проблеми, свързани със съгласуване с експлоатационните дружества примерно.
 - Съгласуванията се правят от този, който издава ПУП-овете. Проблемът ще дойде, ако в бъдеще общината реши да прави Общ устройствен план (ОУП) и трябва да се съобрази с този ПУП. Но затова възложихме срокове за изработване на ОУП до 2016 г. Иначе всеки един индивидуален ПУП би могъл да опорочи ОУП. Представяте ли си, че общината планира някъде жилищна зона, а там се оказва, че има промишлена зона или военен обект. Затова час по-скоро трябва да се направят общите устройствени планове. Това е истината.

 - 180 общини в момента нямат ОУП, не знам дали е точна информацията.
 - И 150 да са - много са. Става въпрос за близо две трети.

 - Промените в ЗУТ променят ли правилата в това отношение – ще се улесни ли изработването на такива планове или по-скоро обратното?
 - Законът не улеснява или отежнява, а принуждава кметовете да изработят такива планове. Даже първоначалният вариант беше много „хард“ - така нямаше да  могат да променят нищо в територията без ОУП, освен в регулацията, свързана с публични обекти като пътища, язовири и т. н. Но и сега да се започне да се прави нов ОУП, ще минат поне 2-3 години, затова дадохме срок до 2016 г. да се изработят и приемат общите устройствени планове. А до шест месеца след приемане на закона би трябвало да се възложи изработването на тези планове. От друга страна някои реагират, че нямали пари. Но ако погледнете кои са без такива планове, ще видите, че в общи линии това не са най-бедните общини. А за една малка община удоволствието не е толкова скъпо, а е изключително необходимо и важно. Даже в закона сме записали, че изработването се подпомага и чрез републиканския бюджет. Ще видим обаче това как ще бъде отразено в Закона за бюджета. 

 - Т.е. до 2016 г. да очакваме всички общини да имат ОУП?
 - След 2016 г. се забранява изработването на частични, единични ПУП-ове, извън зоните, в които има действащ ОУП. Има и санкции, разбира се. Най-същественото е, че няма да може да се развива територията в каквото и да е отношение, ако няма ОУП. И до шест месеца след приемане на закона кметовете трябва да внесат в общинските съвети и да бъдат приети задания. След това се провежда процедура за изработването на ОУП. Глобите за кметовете, които не направят това, е 10 000 лв.

 - Това индивидуална глоба за кмета ли е или за общината?
 - Индивидуална е, но все още това не е прието, макар че сме го записали в законопроекта. Нека да изчакаме как ще се гласува в НС. Целта е да принудим общините, защото сега се строи „на парче“, без ОУП – по-лесно и интересно е, разбира се, но не е редно.

Станете почитател на Класа