Промените в ЗОП са увеличили нарушенията при обществените поръчки

Промените в закона за обществените поръчки, които бяха приети нпрез февруари, не водят до намаляване на броя на нарушенията в обществените поръчки. Такъв извод направиха експертите от Института за правни анализи и изследвания (ИПАИ) на съвместна пресконференция със Сдружението „Журналисти за прозрачно управление“.
Над 76% от обществените поръчки у нас са опорочени и това може да доведе до спиране на парите от страна на Европейската комисия по оперативните програми, предупреди Петър Бакърджиев, председател на УС на ИПАИ. Според Милана Кривачка, експерт по обществени поръчки едно от най-честите нарушения е разделяне на поръчките, за да се намали прогнозната стойност и критериите за провеждане на тези поръчки да са по-ниски. От Сдружението дадоха примери с две общини – Созопол и Несебър, които наскоро сключиха договори по ОП „Околна среда“ за строеж на преработвателни станции.  В Созопол има разделяне на такава поръчка на стойност 730 хиляди на няколко по-малки, за да се мине по по-леката процедура. В Несебър пък не обявена поръчка за 200 хиляди лева  за изработване на план на Стария Несебър.
Други чести нарушения според експертите на ИПАИ са свързани със смесване на критериите за подбор с критериите за оценка на офертите, въвеждане на неясни и неточни методики за оценка.    Често протоколите на комисията не са мотивирани, а именно в тях трябва да бъде аргументирано и обосновано защо е избран един участник в процедурата, а не друг, коментира още Кривачка. Тя допълни, че много пъти се разписват дискриминационни условия и необосновани ограничения в изискванията към участниците или има несъответствия между изискванията, посочени в обявлението и в документацията за участие в процедурата.  Констатират се и нарушения при създаването на комисията, която да избере, когато не са включени членове, които имат необходимата професионална квалификация и опит в съответствие с предмета на обществената поръчка, в резултат на което комисията не може да се нарече експертна и да изпълни възложената й задача да оцени професионално представените оферти.   Кривачка съобщи, че една от съществените причини да се правят такива нарушения е липса на юристи в малките общини. Там или няма юрист-консулти, или пък има текучество, което води до липса на административен капацитет.
От Института съобщиха, че са анализирали  резултатите от 104 одитни доклада от проверки на Сметна палата и от 390 финансови инспекции извършени от органите на АДФИ и редица други документи, свързани с провеждане на обществени поръчки, проведени са редица разговори с ръководствата на общините.

Станете почитател на Класа