Секретни обекти ще се строят без знанието на общинските съвети

Разрешения за изработване на подробни устройствени планове (ПУП) за територии, върху които ще се изграждат т. нар. специални обекти, ще се издават от министъра на отбраната, министъра на вътрешните работи или председателя на ДАНС. Това приеха депутатите на второ четене с промени в Закона за устройство на територията в четвъртък.
Досега ПУП-овете за тези обекти, когато бяха в границите на общините, минаваха на гласуване през общинските съвети. Публичността на заседанията на местните парламенти обаче явно е създавало рискове за огласяване на военни и държавни тайни, което наложи промяната, предложена от Министерския съвет.
Миналата година такъв ПУП например мина през Общинския съвет в Бургас. Тогава стана ясно, че МВР ще строи разузнавателна станция в местността Шилото край ж.к. Меден рудник. 
Според председателя на регионалната комисия в НС Любен Татарски приетата промяна е логична. Промените в ПУП-овете за подобни обекти така или иначе не се отразяват в Кадастъра, обясни той пред klassa.bg. Зоните, където има сгради на МВР, МО и ДАНС се обозначават като единни обекти, без да се дава подробна информация за постройките в тях, с  цел опазване на тайната, стана ясно от неговите думи.

Станете почитател на Класа