Диана Ковачева: Може да има прекрояване на съдебните райони

Министърът на правосъдието Диана Ковачева не изключи вероятността за прекрояване на картата на съдебните райони, за да могат делата да се разпределят балансирано в съдилищата. Тя заяви това пред БНТ в четвъртък.
„Едно от най-тежките решения на новия Висш съдебен съвет ще бъде как да се справи с натовареността на съдиите и прокурорите“, обясни Ковачева.
Не мога да се съглася, че е имало сблъсък на лобита при избора на новите членове на Висшия съдебен съвет, както и при определянето на човека, който да го представлява, каза още Ковачева.
Според нея и двете дами, които са се борили са поста представител на съвета, са имали достатъчно качества, за да го заемат, но една от тях е надделяла.
Правосъдният министър за пореден път призова да се даде кредит на доверие на ВСС от поне 100 дни, отколкото се ползват и правителствата. Според нея едно от основните предизвикателства пред новия състав на съвета е да предложи варианта за справяне с натоварването в съдебната система.
Ковачева каза още, че ще настоява пред висшите магистрати за въвеждане на прозрачност в дисциплинарната практика, чрез ясни критерии за налагане на дисциплинарни наказания. Когато се касае за едни и същи провинения, те трябва да бъдат еднакви за всички, допълни още Диана Ковачева.

Станете почитател на Класа