Станишев: Не искам руска или американска, а българска АЕЦ

Не искам да имаме руска или американска електроцентрала, а българска, която да работи за българските граждани, това е смисълът на „Белене“. Това заяви лидерът на БСП и бивш премиер на страната Сергей Станишев в сряда по Нова телевизия.
Той каза още, че в момента у нас функционират две американски електроцентрали – „два ТЕЦ-а, които произвеждат по-скъп ток от държавния, който е също произведен в ТЕЦ“.
Станишев припомни, че за АЕЦ „Белене“ сме имали международен инвеститор, избран в конкурс между 5-6 компании. „Спечелилата компания получи право 49% да инвестира, това беше RWE, а те бяха изгонени от ГЕРБ през ноември 2009 г.“, обясни червеният водач.
Според него, управляващите ще се опитат да дискредитират референдума и да подменят съдържанието на въпроса „и ние ще се борим с всички сили срещу това“. По закон НС има право да редактира въпроса, но без да променя съдържанието, обясни Станишев, който е председател и на парламентарната група на Коалиция за България.
Той определи изявления на министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев като „доста нагли“.
Добрев каза, че до три месеца ще има референдум, но кой е той? Кога ще бъде референдумът се определя от президента или може би Добрев командва президента, недоумява Сергей Станишев.
Лидерът на БСП смята, че всяко правителство е длъжно да се съобразява с резултатите от едно националното допитване - иначе то би било ненужно.

Станете почитател на Класа