Полицаи излязоха на протест - искат 25% ръст в заплатите

Служителите на МВР се събраха на протест в София с искане заплатите им да бъдат увеличени с 25%. Полицаите настояват още да получат право да работят допълнително в свободното си време извън структурите на МВР.
Шествието на служителите се събра в градинката пред Министерството на вътрешните работи и стигна до Министерството на финансите. 
Протестът ще продължи и в понеделник отново пред сградата на МВР.
Служителите на реда са недоволни и от идеите на финансовия министър Симеон Дянков за премахване на „привилегиите“ в силовите структури. Полицейските синдикати са категорични, че в случая не става въпрос за привилегии, а за компенсации.
Очакваме най-накрая това политическо ръководство на държавата да си изпълни ангажиментите, които има към полицаите и да престане да лъже служителите от системата, коментира в неделя пред Фокус зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Борислав Мазнев.
Според него, ГЕРБ не са изпълнили предизборно обещание за увеличение на заплатите с 30% и за изравняване на стандарта с този в ДАНС.
Мазнев заяви, че протестът им е подкрепен и от Синдиката на служителите в затворите в България, от Синдиката на служителите в Централно митническо управление, от Професионалната организация на държавните служители и др.
Според вътрешния министър Цветан Цветанов обаче реалният ръст на заплатите, за който може да се говори, е около 5%.
Към момента инфлацията в България за последните три години е 11%, така че 5-процентно повишение не може даже да я компенсира, контрира Мазнев. По неговите думи „г-н Цветанов за пореден път лъже служителите и това нещо няма да го допуснем“.
Синдикатите категорично настояват за 25% увеличение. Според тях ръководството на МВР демонстрира липса на желание за диалог, тъй като за последния месец и половина била проведена само една среща между двете страни, на които не се говорело по същество.
В неделя пред БНР зам. министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев коментира, че „МВР по никакъв начин не е нарушило или ощетило привилегиите на служителите“ си и изрази недоумение, че се е стигнало до протест.
През седмицата стана ясно, че финансовият министър Симеон Дянков предлага заплатите в системата за сигурност (МО, МВР и ДАНС) да се увеличат за сметка на полагаемите отпуски и обезщетения. Според него повишението при военнослужещите може да е с 5,8%, а при служителите на МВР и ДАНС – съответно 11,7 и 12%, при положение обаче, че те се откажат от 20-те си заплати, полагащи им се при пенсиониране, и от част от отпуските си.

Станете почитател на Класа