Съсловни организации в здравеопазването напуснаха дискусия при президента

Председателят на Български лекарски съюз д-р Цветан Райчинов демонстративно напусна Съвета по икономическо развитие и социални политики към държавния глава. В сряда президентският орган заседаваше на тема „Здраве и здравеопазване: ключови цели и решения“.
Заедно с д-р Райчинов заседанието напуснаха и представителят на зъболекарския съюз – д-р Борислав Миланов, и на Съюза на фармацевтите – д-р Мирослав Ненчев.
Ние дойдохме, за да разсеем митовете за здравеопазването, които се носят в България, но не ни дадоха думата, посочи Цветан Райчинов. Един от митовете по неговите думи е, че се отделят много пари за здравеопазване.
На съвета президентът Росен Плевнелиев заяви, че българската здравна система през последното десетилетие е останала една от най-нереформираните. Наслояването на организационни, финансови и административни проблеми означавало, че макар и трудна здравната реформа трябва да бъде реализирана.
Плевнелиев каза още, че реформата ще бъде поставена на дневен ред не само защото хората го искат, но и „защото това ще бъде ключът към отварянето на българските милиарди във финансовата рамка 2014 – 2020 г.“.
Ако искаме да получим поне 300 млн. лв. по структурните и кохезионни фондове на ЕС за следващия програмен период, трябва да свършим две основни неща, според президента.
Първото е да направим устойчива дългосрочна концепция, за да знаем накъде да насочим тези пари. А второто е извършването на реформа. „Бъдете сигурни, че здравната реформа ще е една от условностите за отпускането на еврофондовете в следващата фискална рамка“, категоричен бе Плевнелиев.
Според президента основните насоки на работа трябва да бъдат в развиване на спешната медицинска помощ в цялата страна, както и създаване на електронно здравеопазване.
„Трябва да си зададем въпроса ефективно ли се използват наличните ресурси, защото бюджетът за болнична помощ всяка година се увеличава“, заяви Росен Плевнелиев.
Подобно мнение изрази и министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, която каза, че финансовите средства за лечебните заведения постоянно нарастват, но здравното състояние на населението се влошава.
Вероятно именно тези думи на президента и министъра са засегнали представителите на лекарските и фармацевтичните съсловия, които напуснаха с думите, че е „мит колко много пари има в здравеопазването и как те постоянно нарастват“.
Според председателя на лекарския съюз Цветан Райчинов „няма страна в Европа, която да заделя за сектора под 4 на сто от брутния вътрешен продукт освен нашата“ и с толкова ниски средства не можело да се гарантира качество.



Цветан Райчинов се разбунтува и срещу Здравната каса
Ден по-рано председателят на Български лекарски съюз Цветан Райчинов напусна недоволен и разговорите с ръководството на Националната здравноосигурителна каса.
Причина за това е несъгласие с новата методика на Касата за финансиране на лечебните заведения, която се очаква да бъде въведена от догодина.
Пред klassa.bg д-р Райчинов заяви, че новата система няма аналог другаде по света.
„Хиляда пъти му обяснихме (на директора на касата Пламен Цеков – б.а.), че в здравноосигурителния модел думата бюджет няма как да я има. Може да има прогнозен бюджет, очаквано на исторически принцип, но не и да е заковано“, обясни още Цветан Райчинов.
Според новата методика болниците вече няма да бъдат ограничавани само в определен бюджет, но и в броя на диагнозите по дадена клинична пътека, които ще имат право да обслужват за определен период от време.
По думите на д-р Райчинов в методиката има рационални моменти, но основните й постулати са сбъркани. Категорично не можем да приемем да се бюджетира през диагноза, каза още той.
Ако се случи един хепатит, както в Стара Загора, тогава там още на втория месец ще приключат, обясни Цветан Райчинов.
По думите му никой няма да спечели от новата методика. Пациенти и лекари категорично губят. Само държавата ще спести някой лев, но реално всички са губещи, според председателя на лекарския съюз.
Единственият категоричен отговор, който получихме от Пламен Цеков, е, че Касата няма да си иска 50-те милиона лева от здравното министерство, каза още д-р Райчинов. Става въпрос за трансфера, който  преди няколко месеца бе обявен за противоконституционен от Конституционния съд.

Станете почитател на Класа