ДСБ няма да участва в гласуването за членове на ВСС

Няма да участваме в гласуването за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това заяви в понеделник зам.-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова.
„Не издигнахме кандидати за членове на Висшия съдебен съвет, защото смятаме, че не е работа на един политически орган като Народното събрание да излъчва хората в съдебната власт. Това е позиция, която е крачка напред с предходната ни, ако парламентът въобще издига хора във ВСС, това да бъде с квалифицирано мнозинство. Видяхме обаче, че дори и квалифицираното мнозинство от 2/3 не помага да се избират най-достойните кандидати, а наново се стига до сговаряне на политическите партии“, обясни Михайлова.
Ще задаваме въпроси, ще искаме информация от всеки един от кандидатите и то ще искаме техните позиции по най-важните въпроси свързани със съдебната власт – как да се реформира, как да стане тя ефективна, как да постигнем разпределение на тежестта на делата и районите, каза още Михайлова.
Според ДСБ ставаме свидетели на договаряне на политическите партии кои да бъдат кандидатите не според личности качества, а според политическа принадлежност.

Станете почитател на Класа